Metrika članka

  • citati u SCindeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u prethodnih 30 dana:8
  • preuzimanja u prethodnih 30 dana:8
članak: 1 od 1  
Food and Feed Research
2014, vol. 41, br. 2, str. 147-152
jezik rada: engleski
vrsta rada: originalan članak
doi:10.5937/FFR1402147P


Razvoj i validacija metode za određivanje DL-α-tokoferola u semenu kinoe (Chenopodium quinoa willd.)
aInstitut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
bUniverzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet

Projekat

Novi proizvodi cerealija i pseudocerealija iz organske proizvodnje (MPNTR - 46005)

Sažetak

U ovom radu je razvijena i validirana HPLC metoda za rutinsko određivanje sadržaja DL-α-tokoferola u semenu kinoe. Postupak validacije zasniva se na ispitivanju sledećih parametara: linearnost, tačnost, preciznost, granica detekcije i granica kvantifikacije, robusnost i specifičnost metode. Razvijena metoda se bazira na ekstrakciji vitamina DL-α-tokoferola primenom ultrazvučnog kupatila i metanola i heksana kao ekstrakcionih rastvarača. Normalno-fazna hromatografija pod visokim pritiskom sa UV-VIS detektorom korišćena je za detektovanje ispitivane supstance. Metoda je pokazala adekvatnu linearnost, dok je relativna standardna devijacija iznosila između 0,5 i 0,8% (n=10). Osetljivost metode ispitana je određivanjem granice detekcije i granice kvantifikacije koje su iznosile 3,0 ng/mL i 11,0 ng/mL. Takođe, testiranjem robustnosti metode ustanovljeno je da metoda nije promenljiva pri malim varijacijama parametara metode. Rezultati su pokazali da je metoda jednostavna i tačna, i stoga primenljiva u laboratorijama za određivanje sadržaja DL-α-tokoferola u semenu kinoe.

Ključne reči

DL-α-tokoferol; seme kinoe; HPLC

Reference

*** (2013) STATISTICA: Data Analysis Software System v: 12:0. Tulsa, OK: Stat-Soft, Inc, www.statsoft.com
Brigelius-Flohé, R., Galli, F. (2010) Vitamin E: A vitamin still awaiting the detection of its biological function. Molecular Nutrition and Food Research, 54(5): 583-587
Cadenas, E., Packer, L., ur. (2002) Handbook of antioxidants. New York: Marcel Dekker
Cruz, R., Casal, S. (2013) Validation of a fast and accurate chromatographic method for detailed quantification of vitamin E in green leafy vegetables. Food Chemistry, 141(2): 1175-1180
Fleming, J.E., Galwey, N.W. (1995) Quinoa (Chenopodium quinoa). u: Williams J.T. [ur.] Cereals and Pseudocereals, London: Champam & Hall, pp. 3-83
Frias, J., Miranda, M., Doblado, R., Vidalvalverde, C. (2005) Effect of germination and fermentation on the antioxidant vitamin content and antioxidant capacity of L. var. Multolupa. Food Chemistry, 92(2): 211-220
Kozioł, M.J. (1992) Chemical composition and nutritional evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Food Composition and Analysis, 5(1): 35-68
Matiacevich, S.B., Castellión, M.L., Maldonado, S.B., Buera, M. P. (2006) Water-dependent thermal transitions in quinoa embryos. Thermochimica Acta, 448(2): 117-122
Shabir, G. (2003) Validation of high-performance liquid chromatography methods for pharmaceutical analysisUnderstanding the differences and similarities between validation requirements of the US Food and Drug Administration, the US Pharmacopeia and the International C. Journal of Chromatography A, 987(1-2): 57-66
Traber, M.G., Stevens, J.F. (2011) Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine, 51(5): 1000-1013
Tucker, J.M., Townsend, D.M. (2005) Alpha-tocopherol: Roles in prevention and therapy of human disease. Biomed Pharmacother, 59(7): 380-7
Valencia-Chamorro, S.A. (2003) Quinoa. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, str. 4895-4902