Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:[1]
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:11
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:8

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2016, vol. 43, br. 2, str. 127-134
Tradicionalni proizvodi - osnove za održivi razvoj proizvoda životinjskog porekla u Srbiji
aChamber of Commerce and Industry of Serbia, Belgrade
bUniverzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Srbija
cInstitut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, Srbija
dEKO LAB doo, Padinska Skela

e-adresadjordje.okanovic@fins.uns.ac.rs
Projekat:
Istraživanje savremenih biotehnoloških postupaka u proizvodnji hrane za životinje u cilju povećanja konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti hrane (MPNTR - 46012)

Ključne reči: tradicionalni proizvodi životinjskog porekla; regioni Srbije; zaštita porekla
Sažetak
Rezultati mnogobrojnih istraživanja o raznovrsnosti tradicionalnih proizvoda životinjskog porekla sa određenih područja Republike Srbije, pružaju mogućnost da postanu deo održivog razvoja kvaliteta, koji bi bio zasnovan na njihovoj promociji i zaštiti lokalnih resursa. Tradicionalni proizvodi životinjskog porekla, međusobno se razlikuju, neodvojivi su deo lokalnog identiteta, tipični za narod i njihovu kulturu u pripremanju hrane. Polazeći od činjenice da je Republika Srbija bogata raznovrsnošću ovih proizvoda, uočavamo njihove prednosti i specifičnosti, koje donose prednost izbora domaćem i stranom potrošaču. Kroz sticanje poverenja, ali i zaštitu od zaborava, vrednost domaćih proizvoda, sačuvala je vekovnu tradiciju, prepoznatljiv ukus i podneblje Srbije iz kojeg dolazi. Univerzalno prihvaćeni modeli ruralnih institucionalnih struktura ne postoje, već se prilagođavaju i razvijaju prema potrebama, mogućnostima i specifičnostima određenog područja. Efikasnom zaštitom, postaju podsticaj za investiranje i doprinos ukupnom ekonomskom i privrednom napretku društva.
Reference
*** (2000) Zakon o organskoj poljoprivredi. Službeni list SRJ, br. 28
*** (2009) Zakon o bezbednosti hrane. Službeni glasnik RS, br. 41
*** (2002) Zakon o zaštiti potrošača. Službeni list SRJ, 37
*** (2013) Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Službeni glasnik RS, br. 85
*** (2012) Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa. Službeni glasnik RS, br. 31
*** (2002) Pravilnik o metodama organske stočarske proizvodnje. Službeni list SRJ, br 51
*** Pirotska peglana kobasica. www.peglana.com
*** (2010) Zakon o oznakama geografskog porekla. Službeni glasnik RS, br. 18
Ikonić, P.M., Tasić, T.A., Petrović, L.S., Ikonić, B.B., Tomović, V.M., Džinić, N.R., Škaljac, S.B., Jokanović, M.R., Šojić, B.V. (2014) Drying characteristics of traditional fermented sausage Petrovská klobása: The effect of different ripening conditions and use of starter culture. Food and Feed Research, vol. 41, br. 1, str. 71-79
Kopanja, M. (2016) Pokazatelji ruralnog razvoja Republike Srbije. , PhD thesis
Milanović, Z. (2006) Srpski sir i kajmak u evropskom okruženju. Beograd: Institut za ekonomiku poljoprivrede, p. 176
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS (2009) Edukacija proizvođača o značaju proizvodnje proizvoda sa geografskim poreklom. u: Geografska zaštita tradicionalnih srpskih proizvoda, dobar put do evropskog tržišta, Belgrade: Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management of the Republic of Serbia
Stevanović, J., Mirilović, M., Okanović, Đ., Karabasil, N., Pupavac, S. (2016) Traditional and recognizable products of animal origin from Serbia. u: 23rd International Conference KRMIVA 2016, Opatija, Croatia, Book of Abstracts, p. 92
UNESCO Human rights: International education server for democracy, peace and human rights education. www.dadalos.org
Vesković-Moračanin, S., Karan, D., Okanović, Đ., Jokanović, M., Džinić, N., Parunović, N., Trbović, D. (2011) Colour and texture properties of traditionally fermented 'Sremska' sausage. Tehnologija mesa, vol. 52, br. 2, str. 245-251
Vuković, I., Saičić, S., Vasilev, D. (2011) Prilog poznavanju važnijih parametara kvaliteta tradicionalnog (domaćeg) kulena. Tehnologija mesa, vol. 52, br. 1, str. 134-140
Vuković, I., Vasilev, D., Saičić, S., Ivanković, S. (2012) Investigation of major changes during ripening of traditional fermented sausage Lemeški kulen. Tehnologija mesa, vol. 53, br. 2, str. 140-147
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: pregledni članak
DOI: 10.5937/FFR1602127S
objavljen u SCIndeksu: 21.01.2017.
Creative Commons License 4.0

Povezani članci

Nema povezanih članaka