- citati u SCIndeksu: 0
- citati u CrossRef-u:[1]
- citati u Google Scholaru:[
]
- posete u poslednjih 30 dana:11
- preuzimanja u poslednjih 30 dana:8
|
|
2016, vol. 43, br. 2, str. 127-134
|
Tradicionalni proizvodi - osnove za održivi razvoj proizvoda životinjskog porekla u Srbiji
Traditional products: Base for the sustainable development of Serbian animal origin products
aChamber of Commerce and Industry of Serbia, Belgrade bUniverzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Srbija cInstitut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, Srbija dEKO LAB doo, Padinska Skela
e-adresa: djordje.okanovic@fins.uns.ac.rs
Projekat: Istraživanje savremenih biotehnoloških postupaka u proizvodnji hrane za životinje u cilju povećanja konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti hrane (MPNTR - 46012)
Ključne reči: tradicionalni proizvodi životinjskog porekla; regioni Srbije; zaštita porekla
Sažetak
Rezultati mnogobrojnih istraživanja o raznovrsnosti tradicionalnih proizvoda životinjskog porekla sa određenih područja Republike Srbije, pružaju mogućnost da postanu deo održivog razvoja kvaliteta, koji bi bio zasnovan na njihovoj promociji i zaštiti lokalnih resursa. Tradicionalni proizvodi životinjskog porekla, međusobno se razlikuju, neodvojivi su deo lokalnog identiteta, tipični za narod i njihovu kulturu u pripremanju hrane. Polazeći od činjenice da je Republika Srbija bogata raznovrsnošću ovih proizvoda, uočavamo njihove prednosti i specifičnosti, koje donose prednost izbora domaćem i stranom potrošaču. Kroz sticanje poverenja, ali i zaštitu od zaborava, vrednost domaćih proizvoda, sačuvala je vekovnu tradiciju, prepoznatljiv ukus i podneblje Srbije iz kojeg dolazi. Univerzalno prihvaćeni modeli ruralnih institucionalnih struktura ne postoje, već se prilagođavaju i razvijaju prema potrebama, mogućnostima i specifičnostima određenog područja. Efikasnom zaštitom, postaju podsticaj za investiranje i doprinos ukupnom ekonomskom i privrednom napretku društva.
Abstract
Research results on the diversity of traditional products of animal origin from certain areas of the Republic of Serbia, provides an opportunity to become part of the sustainable quality development, which would be based on their promotion and protection of local resources. Traditional products of animal origin are different and inseparable from the local identity, typical for nation and its food culture. Through confidence-building, and protection from oblivion, the value of domestic products, had preserved trough centuries-old tradition. Nowadays, each domestic product has its own recognisable taste, representing climate of the Republic of Serbia, from which it comes. Universally accepted model of rural institutional structure does not exist. Instead it accommodates and develops in accordance to needs, possibilities and area specific characteristics. By the efficient protection rural models becomes an investment incentives and contribute to general economic and industrial prosperity of the society.
|
|
|
Reference
|
|
*** (2000) Zakon o organskoj poljoprivredi. Službeni list SRJ, br. 28
|
|
*** (2009) Zakon o bezbednosti hrane. Službeni glasnik RS, br. 41
|
|
*** (2002) Zakon o zaštiti potrošača. Službeni list SRJ, 37
|
|
*** (2013) Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Službeni glasnik RS, br. 85
|
|
*** (2012) Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa. Službeni glasnik RS, br. 31
|
|
*** (2002) Pravilnik o metodama organske stočarske proizvodnje. Službeni list SRJ, br 51
|
|
*** Pirotska peglana kobasica. www.peglana.com
|
|
*** (2010) Zakon o oznakama geografskog porekla. Službeni glasnik RS, br. 18
|
|
Ikonić, P.M., Tasić, T.A., Petrović, L.S., Ikonić, B.B., Tomović, V.M., Džinić, N.R., Škaljac, S.B., Jokanović, M.R., Šojić, B.V. (2014) Drying characteristics of traditional fermented sausage Petrovská klobása: The effect of different ripening conditions and use of starter culture. Food and Feed Research, vol. 41, br. 1, str. 71-79
|
|
Kopanja, M. (2016) Pokazatelji ruralnog razvoja Republike Srbije. , PhD thesis
|
|
Milanović, Z. (2006) Srpski sir i kajmak u evropskom okruženju. Beograd: Institut za ekonomiku poljoprivrede, p. 176
|
|
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS (2009) Edukacija proizvođača o značaju proizvodnje proizvoda sa geografskim poreklom. u: Geografska zaštita tradicionalnih srpskih proizvoda, dobar put do evropskog tržišta, Belgrade: Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management of the Republic of Serbia
|
|
Stevanović, J., Mirilović, M., Okanović, Đ., Karabasil, N., Pupavac, S. (2016) Traditional and recognizable products of animal origin from Serbia. u: 23rd International Conference KRMIVA 2016, Opatija, Croatia, Book of Abstracts, p. 92
|
|
UNESCO Human rights: International education server for democracy, peace and human rights education. www.dadalos.org
|
2
|
Vesković-Moračanin, S., Karan, D., Okanović, Đ., Jokanović, M., Džinić, N., Parunović, N., Trbović, D. (2011) Colour and texture properties of traditionally fermented 'Sremska' sausage. Tehnologija mesa, vol. 52, br. 2, str. 245-251
|
4
|
Vuković, I., Saičić, S., Vasilev, D. (2011) Prilog poznavanju važnijih parametara kvaliteta tradicionalnog (domaćeg) kulena. Tehnologija mesa, vol. 52, br. 1, str. 134-140
|
|
Vuković, I., Vasilev, D., Saičić, S., Ivanković, S. (2012) Investigation of major changes during ripening of traditional fermented sausage Lemeški kulen. Tehnologija mesa, vol. 53, br. 2, str. 140-147
|
|
|
|