Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2002, vol. 43, br. 3-6, str. 135-137
Uticaj bioloških činilaca i proizvodnje na kvalitet povrća
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Ključne reči: kvalitet; povrće; vrsta; sorta; proizvodnja
Sažetak
Kvalitet povrća obuhvata više svojstava. S nutritivnog stanovišta značajan je biohemijski sastav. Zahvaljujući raznolikosti vrsta i sorti, povrće ima gradivnu, energetsku i metabolitičku funkciju u organizmu, a bioaktivne supstancije čine povrće hranom. Biološke specifičnosti vrste i sorte kao i primenjene agrotehničke mere utiču na kvalitet povrća. Na mnoga svojstva može da se utiče. Danas značaj ima kvalitetno zdravstveno bezbedno povrće. Takvo povrće dobija se primenom kontrolisane proizvodnje (konvencionalna integralna, organska i održiva). Neophodnost povećanja udela povrća u ishrani kod nas zahteva i obrazovanje potrošača kao osnove za postavljanje zadataka proizvodnji.
Reference
Alekseeva, M.V. (1982) Repčatji luk. Moskva: Rosseljhoz izdat, 1-70
Bates, C.J. (1997) Bioavailability of vitamin C. Eur J Clin Nutr, 51 Suppl 1: S28-33
Božidarević, D., Vlahović, B., Mirilov, M., Žižić, R. (1995) Ishrana stanovništva - potrošnja kao činilac razvoja agroindustrijske proizvodnje. u: Kongres o proizvodnji ljudske hrane u Jugoslaviji (IV), Stočarska proizvodnja, prerada, kvalitet, promet, ekonomika i zaštita životne sredine, 10-12. okt, Beograd, Zbornik referata, Beograd: Savez inženjera i tehničara Jugoslavije, vol. 1, str. 123-37
Hermann, K. (2001) Inhaltsstoffe von Obst und Gemüse. Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer, 129-35
Jansen, J. (1994) Geschmack von Tomaten. Gemuse, 4: 253-55
Lazić, B., Minarov, E., Šovljanski, R., Lazić, S. (1999) Savremena poljoprivreda, 3-4: 17-25
Lazić, B., Šovljanski, R., Lazić, S. (1992) Prilog ekološkoj proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane. Žito-hleb, 19(5): 141-6
Lazić, B., Đurovka, M., Marković, V., Ilin, Ž. (1989) Sweet pepper cultivars specific in NO3 and NO2 contents. u: VII Meeting on Genetics and Breeding on Capsicum and Eggplant, Kragujevac, 105-111
Lazić, B., Monarov, E., Šovljanski, R., Lazić, S. (1998) Zavisnost kvaliteta dečije hrane od povrća, od ekoloških uslova i načina proizvodnje. u: II kongres pedijatara Jugoslavije; 20-26. IX, Novi Sad, Zbornik radova
Lazić, B., Marković, V., Đurovka, M., Ilin, Ž. (1994) Međuzavisnost sadržaja nitrata, vitamina C i beta karotina kod salate i karfiola. Savrem. poljopr, vol. 1, No 6., str. 143-147
Lazić, B., Sekulić, P.Đ., Lazić, S. (2002) Effect of species and variety of the content of macroelements and micronutrients in lettuce. Acta Horticulturae, 579: 609-13
Lazić, B., Božidarević, D., Monarov, E., Savić, S., Kovačev-Đolai, M. (1993) Kvalitet hrane - osnovna komponenta poljoprivrede. u: EKO-Konferencija 93 Zaštita životne sredine u poljoprivredi, Novi Sad: Ekološki pokret grada Novog Sada, str. 199-202
Marković, V., Lazić, B., Đurovka, M., Ilin, Ž. (1996) Uticaj azota na prinos i sadržaj nitrata i nitrita u povrću. Zbornik radova Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 25,str. 475-480
Mošarinski, N., Stefanović, B., Grujić-Injac, B. (1968) Promena sadržaja beta-karotena i nekih drugih materija u korenu mrkve u različitim fazama razvića. Zbornik radova Poljoprivrednog fakulteta, Beograd, XVI (481):.str. 1-8
Savin, L. (1993) Uticaj činilaca proizvodnje i čuvanja na kvantitativna i kvalitativna svojstva cvekle. Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Doktorska disertacija
Savin, L. (1993) Uticaj đubriva i navodnjavanja na prinos i kvalitet krompira. Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Doktorska disertacija
Šovljanski, R., Lazić, S. (1990) Mogućnost proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane. Pesticidi, 127-31
Štajner, D.I., Milić, N., Lazić, B., Mimica-Dukić, N. (1998) Antioxidant abilities of cultivated and wild species of garlic. Phytotherapy Research, 12: 12-14
Vajagić, L., Lazić, B., Kristoforović-Ilić, M., Popović, M. (1986) Značaj kontaminacije namirnica biljnog porekla azotnim jedinjenjima iz životne sredine. Hrana i ishrana, 4, str. 239-242
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: stručni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.

Povezani članci

Zb Inst ratar i povrt (2006)
Razvoj povrtarske proizvodnje tokom 40 godina
Gvozdanović-Varga Jelica, i dr.

Zb Inst ratar i povrt (2008)
Doprinosi unapređenju povrtarske proizvodnje za 70 godina rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
Gvozdenović Đuro, i dr.

Acta agriculturae Serbica (2001)
Prisustvo štetnih materija u jestivim delovima nekih povrtarskih vrsta
Bošković-Rakočević Ljiljana, i dr.

prikaži sve [14]