Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:0
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0
članak: 1 od 1  
Ekonomika poljoprivrede
2004, vol. 51, br. 3-4, str. 221-231
jezik rada: srpski
vrsta rada: neklasifikovan
objavljeno: 02/06/2007
Regionalna destinacija izvoza poljoprivrede Srbije u kontekstu proširenja Evropske unije
Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd

e-adresa: iepbgdyu@eunet.yu, iepbgdyu@eunet.yu

Sažetak

Svako širenje Evropske unije otežavalo je pristup njenom tržištu za poljoprivredne proizvode iz zemalja-nečlanica, smanjujući njihovo učešće u izvozu Unije i unoseći poremećaje u svetsku trgovinu ovim proizvodima. Proširenje Unije iz 2004. zanimljivo je iz više razloga. Prvo, rekordan je broj zemalja koji pristupa Uniji; one su vrlo heterogene i njihov stepen razvijenosti veoma je različit. Sa stanovišta potencijala u poljoprivredi, dve zemlje se izdvajaju: Poljska i Mađarska. Njihov prijem će značajno povećati strukturne viškove na tržištu Unije kod pšenice, voća, šećera, goveđeg, svinjskog i živinskog mesa i sireva. Uvozni prostor biće povećan kod uljnih kultura i ovčjeg mesa, dok će uglavnom biti neutralan kod kukuruza, povrća i vina. U ovom kontekstu najozbiljnije posledice za Srbiju biće na tržištu goveđeg mesa, kao i za prerađevine od svinjskog. Njen odgovor može da bude u traženju modaliteta za olakšan pristup Uniji, ali i neophodno podsticanje povećanju konkurentnosti agrarne ponude.

Ključne reči

Reference

Ivanović, S.P., Dlesk, M.S., Radmanović, D.M., Bogavac, V.A., Ivanović, D.G., Tošić, V. (1999) Mogućnosti, potrebe i ograničenja poljoprivrede SR Jugoslavije i njeno uklapanje u međunarodno tržište poljoprivrednih proizvoda. Beograd: Institut za ekonomiku poljoprivrede
Matejić, V.Č. (2004) Prilozi istraživanju naučnog i tehnološkog razvoja i upravljanja organizacijama. Beograd: Savezni sekretarijat za razvoj i nauku
Milanović, M.R. (2002) Prehrambena industrija SR Jugoslavije - razvoj, proizvodnja, potrošnja, kvalitet, izvoz - 1980-2000. Beograd: Društvo agrarnih ekonomista Jugoslavije
UN, Food and Agriculture Organization (2000) The state of food of agriculture. Rome