Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0
članak: 1 od 1  
Ekonomika poljoprivrede
2012, vol. 59, br. 3, str. 433-445
jezik rada: engleski
vrsta rada: pregledni članak

Razvoj klastera u funkciji unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u prehrambenoj industriji Srbije
aUniverzitet u Novom Sadu, Tehnički fakultet 'Mihajlo Pupin', Zrenjanin
bBeogradska poslovna škola - Visoka škola strukovnih studija, Beograd
cUniverzitet u Kragujevcu, Tehnički fakultet, Čačak

e-adresa: djole@rocketmail.com, sbogetic@yahoo.com, cole@tfzr.uns.ac.rs, car.besic@gmail.com

Sažetak

Prehrambena industrija predstavlja jednu od grana koja ima najviše potencijala u Republici Srbiji. Mala i srednja preduzeća (MSP) u prehrambenoj industriji mogu da unaprede svoju konkurentsku sposobnost po osnovu stvaranja klastera - preduzetnici dobijaju ono što im je do tada nedostajalo: nova znanja, nove tehnologije, povoljniji pristup kreditnim linijama, lakši tržišni nastup, kao i zaokruživanje proizvodnog ciklusa od primarnog proizvođača do prodaje. Kreiranje klastera odgovara primarnim proizvođačima koji na taj način dobijaju sigurnost u proizvodnji proizvoda i njegovom plasmanu. Udruživanjem u klastere finalni proizvođači obezbeđuju sirovine na čiji kvalitet mogu da utiču.

Ključne reči

Reference

*** (2008) Klasterima u lov na tržišta - novac. Beograd: Ringier, 04. 10
Cvijanovic, D.V., Popovic, V.Ž. (2002) Marketinška orijentacija preduzeća uslov razvoja malih i srednjih preduzeća u agrobiznisu Srbije. Ekonomika poljoprivrede, vol. 49, br. 3-4, str. 129-135
Djordjevic, D., Cockalo, D., Bogetic, S. (2010) An analysis of the HACCP system implementation: The factor of improving competitiveness in Serbian companies. African Journal of Agricultural Research, 6(3), p. 515-520; http://www.academicjournals.org/AJAR
Djordjevic, D.B., Cockalo, D.Z., Besic, C., Sajfert, Z.D. (2010) Benefits from implemented quality management system - the research in Serbian economy. Technics Technologies Education Management-TTEM, vol. 5, br. 1, str. 189-197
Fischer, C., Schornberg, S. (2007) Assessing the competitiveness situation of EU food and drink manufacturing industries: An index-based approach. Agribusiness, 23(4): 473-495
Luković, Z. (2011) Umesto milijarde, za poljoprivredu godišnje 280 miliona evra. Novac
Menrad, K. (2004) Innovations in the food industry in Germany. Research Policy, 33(6-7): 845-878
Mihailovic, B., Cvijanovic, D., Hamovic, V. (2009) Analiza investicione i izvozne aktivnosti poljoprivrede Srbije. Ekonomika poljoprivrede, 56(1): 73-85
Pejanovic, R., Cvijanovic, D., Njegovan, Z., Tica, N., Živkovic, D. (2009) Problemi poljoprivrede Republike Srbije i mere za prevazilaženje krize. Ekonomika poljoprivrede, 56(2): 221-230
Privredna komora Srbije (2011) Privreda u Srbiji. Beograd, http://www.pks.rs/PrivredaSrbije.aspx?id=13&p=2&
Sajfert, Z., Đorđević, D., Bešić, C. (2006) Menadžment trendovi. Zrenjanin: Tehnički fakultet 'Mihajlo Pupin'
Statistical Office of The Republic of Serbia (2011) Statistical Yearbook of the Republic of Serbia. Belgrade, http://www.media.srbija.gov.rs/medsrp/dokumenti/SGS2011_cyr.pdf
Traill, B.W., Meulenberg, M. (2002) Innovation in the food industry. Agribusiness, 18(1): 1-21
Vlada Republike Srbije (2005) Nacionalna strategija privrednog razvoja Republike Srbije od 2006. do 2012. Beograd
Vlada Republike Srbije (2005) Strategija razvoja poljoprivrede Srbije. Službeni glasnk RS, br. 78; http://www.kg-cci.co.rs/pdf/strategije.pdf, [accessed February 2012]
Vlada Republike Srbije (2005) Strategija razvoja konkurentnosti i inovativnosti MSP za period 2008-2013. godine. Službeni glasnik RS, br.55, 71/05-ispravka, 101/07 i 65/08
Weaver, R.D. (2008) Collaborative pull innovation: Origins and adoption in the new economy. Agribusiness, 24(3): 388-402