članak: 1 od 1  
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
2009, vol. 15, br. 3-4, str. 189-195
jezik rada: srpski
izvorni naučni članak
Antibakterijsko dejstvo eteričnog ulja smrče (Picea abies) na različitim mikrobiološkim podlogama
aZavod za mikrobiologiju i tehnologiju namirnica, Veterinarski institut Republike Srpske 'Dr Vaso Butozan', Banja Luka, BiH
bVisoka tehnološka škola strukovnih studija, Šabac
cŠumarski fakultet, Banja Luka, BiH

Sažetak

U novije vreme je porastao interes za eteričnim uljima biljnog porekla, koja bi mogla naći svoju primenu kao prehrambeni aditivi sa antimikrobnim svojstvima. U tom smislu je ispitano eterično ulje smrče (Picea abies). Testirana je antibakterijska aktivnost etarskog ulja smrče prema pet bakterija (Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis), a na različitim bakteriološkim podlogama (neutralni agar, krvni agar, Mueller Hinton agar). Zone inibicije su pokazale da je antibakterijski efekat etarskog ulja smrče slabije izražen na Mueller Hinton agaru nego na ostale dve podloge. U radu je takođe poređena antibakterijska aktivnost etarskog ulja smrče u odnosu na antibakterijsku aktivnost pet antibiotika (penicillin, amikacin, amoksicilin, cefriakson i streptominicin). Etarsko ulje je pokazalo veći antimikrobni efekat prema Salmonella enteritidis i Escherichia coli nego penicilin, kao i bolji efekat prema Bacillus subtilis nego cefriakson.

Ključne reči

antibakterijsko dejstvo; bakterije; etarsko ulje; smrča (Piceaabies)

Reference

Beuchat, L.R., Brackett, R.W., Doyle, M.P. (1994) Antimicrobials occurring naturally in foods. Food Tecnol, 43, str. 134-142
Borchardt, J., Wyse, D., Sheaffer, C., Kauppi, K., Fulcher, G., Ehlke, N., Biesboer, D., Bey, R. (2008) Antimicrobial activity of native and naturalized plants of Minnesota and Wisconsin. Journal of Medicinal Plants Research, 2(5), str. 98-110
Canillac, N., Mourey, A. (2004) Effects of several environmental factors on the anti-Listeria monocytogenes activity of an essential oil of Picea excelsa. Int J Food Microbiol, 92(1): 95-103
Cutter, C.N. (2000) Antimicrobial effect of herb extracts against Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, and Salmonella typhimurium associated with beef. J Food Prot, 63(5): 601-7
Delaquis, J., Mazza, G. (1995) Antimicrobial properties of isothiocyanates in food preservation. Food Technol, 49 (11), str. 73-84
Fäldt, J., Martin, D., Miller, B., Rawat, S., Bohlmann, J. (2003) Traumatic resin defence in Norway spruce (Picea abies): methyl jasmonate-induced terpene synthase gene expression , and cDNA cloning and functional characterization of (+)-3-carene synthase. Plant Molecular Biology, 51(1): 119
Hao, Y.Y., Brackett, R.E., Doyle, M.P. (1998) Efficacy of plant extracts in inhibition Aeromonas hydrophila and Listeria monocytogenes in refrigerated cooked poultry. Food Microbiology, 15(4): 367
Kapetanović, S. (1988) Eterično ulje od drvnog zelenila četinara-dobijanje i fizikalno-hemijske konstante. Šumarstvo i prerada drveta, Sarajevo, 7-9 75-84
Kartnig, T., Still, F., Reinthaler, F. (1991) Antimicrobial activity of the essential oil of young pine shoots (Picea abies L.). J Ethnopharmacol, 35(2): 155-7
Lis-Balchin, M., Deans, S.G. (1997) Bioactivity of selected plant essential oils against listeria monocytogenes. Journal of Applied Microbiology, 82(6): 759
Rautio, M., Sipponen, A., Peltora, R., Lohi, J., Jokinen, J.J., Papp, A., Carlson, P., Sipponen, P. (2007) Antibacterial effects of home-made resin salve from Norwey spruce (Picea abies). Acta pathologica, microbiologica et immunologica Scandinavica, 115(4), str. 335-340
Sipponen, A., Jokinen, J.J., Sipponen, P., i dr. (2008) Beneficial effect of resin salve in treatment of severe pressure ulcers: A prospective, randomized and controlled multicentre trial. British Journal of Dermatology, 158(5): 1055
Zink, D.L. (1997) The impact of consumer demands and trends on food processing. Emerg Infect Dis, 3(4): 467-9