Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [2]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0
članak: 1 od 1  
Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta
2006, vol. 30, br. 1, str. 168-174
jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak

Prosečna ukupna površina četvrtina kruške bez semene lože
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet

Projekat

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. 06889: Razvoj osmotske sušare za voće i povrće

Sažetak

Jedan od faktora bitnih za tehnologiju kombinovanog sušenja voća, koja se razvija na Poljoprivrednom fakultetu, je površina ploda. U radu su dati modeli, koji dobro aproksimiraju rub polutke ploda i semene lože kruške sorte Viljamovka. Na osnovu njih je izračunata ukupna prosečna površina ploda nakon njegovog sečenja na četvrtine i odstranjivanja semene lože. Ona iznosi 28225 mm². Takođe je ukazano na realnu mogućnost pravljenja velike greške u proračunima ukoliko se koriste Excel ili Statistica 7 za nalaženje polinomnih trendova. Mathematica se pokazala kao pouzdan program za prevazilaženje ovakvih problema.

Ključne reči

prosečna površina; model; trend; osmotsko sušenje kruške

Reference

Babić, L., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 29, br. 4, str. 179-184
Grabowski, S., Marccote, M., Poirier, M., Kudra, T. (2002) Drying characteristics of osmotically pretreated cranberries: Energy and quality aspects. u: Food research and development centre and CANMET energy technology centre, Canada, project report, 083 TR-J, str. 21
Pavkov, I., Babić, L., Babić, M. (2005) Difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja voća. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 5, str. 137-139
Statsoft Inc. (2005) Statistica: Data analysis software system, Version 6. Tulsa, OK: StatSoft, www.statsoft.com
Wais, N., Santos, V.M., Agnelli, M.E., Mascheroni, R.H. (2004) Combined drying methods: Osmotic dehydration prior to drying. u: Quality changes in the final product, X Elavio, Latin American Operations Research, Montevideo, Uruguay, Summer School
Wolfram Research Inc (1988-2003) Mathematica 5. www.wolfram.com