Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [13]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:2
članak: 1 od 1  
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
2002, vol. 6, br. 1-2, str. 1-4
jezik rada: srpski
vrsta rada: pregledni članak
objavljeno: 02/06/2007
Sušenje kajsija

Sažetak

U zemlji postoji značajna proizvodnja kajsije. Ona se prerađuje na više načina, uglavnom tradicionalno se koristi kao sirovina za alkoholna pića, sokove i pekmeze. Tehnologijom sušenja kajsije koja treba da obezbedi standardni kvalitet za domaće i inostrano tržište nije ovladano. Slična je situacija i sa odgovarajućim tehničkim rešenjima. Zbog toga se u ovom radu čini napor da se prezentuju neka dostignuća koja postoje u stranoj literaturi zemalja poznatih proizvođača sušene kajsije. Takve informacije, zajedno sa rezultatima sopstvenih istraživanja poslužiće kao osnova za projektovanje industrijskog postrojenja.

Ključne reči

Reference

*** (2001) Sardi horticulture. Urrbrea, Australia: Sauth Research and Development Institute
Babić, L., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Babić, L., Šerbula, S. (1991) Sušenje kajsije. u: Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja (7), Zagreb: Fakultet poljoprivrednih znanosti, str. 171-175
Brendan, A., Juming, T., Charles, E. (1999) Evaluation of energy efficiency and quality retention for the refractance window drying system. Washington: State University, research report
Enachescu, D.M. (1995) Fruit and vegetable processing: Food and agriculture organization of the United Nations. FAO Agricultural Services Bulletin, Rome, br. 119, str. 240
Sabo, A. (1996) Analiza kinetike sušenja jabuke i projektovanje sušare za voće srednjeg kapaciteta. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet, diplomski rad
Sarig, B.Y., Thompson, F., Brown, G. (2000) The status of fruit and vegetable harvest mechanization un the United states. California: Center for Immigration Studies
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Praktična primena osmotskog sušenja poljoprivrednih proizvoda. Revija Agronomska saznanja, vol. 51, str. 2-7
Taylor, S. (1995) Drying foods in costal Florida. Gainesville, FL: University of Florida - Institute of Food and Agricultural Sciences
Vagenas, K., Marinos-Kouris, D. (1991) Drying kinetics of apricots. Drying Technology, 93, str. 735-752
van Arsdel, W., Copley, M., Morgan, A. (1973) Food dehydration. Westport, CT: AVI Publishing, vol. 2