- citati u SCIndeksu: [13]
- citati u CrossRef-u:0
- citati u Google Scholaru:[
]
- posete u poslednjih 30 dana:4
- preuzimanja u poslednjih 30 dana:4
|
|
2002, vol. 6, br. 1-2, str. 1-4
|
Sušenje kajsija
Apricot drying
Sažetak
U zemlji postoji značajna proizvodnja kajsije. Ona se prerađuje na više načina, uglavnom tradicionalno se koristi kao sirovina za alkoholna pića, sokove i pekmeze. Tehnologijom sušenja kajsije koja treba da obezbedi standardni kvalitet za domaće i inostrano tržište nije ovladano. Slična je situacija i sa odgovarajućim tehničkim rešenjima. Zbog toga se u ovom radu čini napor da se prezentuju neka dostignuća koja postoje u stranoj literaturi zemalja poznatih proizvođača sušene kajsije. Takve informacije, zajedno sa rezultatima sopstvenih istraživanja poslužiće kao osnova za projektovanje industrijskog postrojenja.
Abstract
The production of apricot is significant in this country. Its processing is going on several directions, mainly in traditional manner apricot is used as raw material for liquors, juice and jams production. Processing of apricot, which have to realize standard quality for domestic and foreign markets, is not available. Quite the same situation is with technical equipments. There for, en efforts have been done for evaluation some achievements presented in world literature, especially those known as good drying apricot producers. This information, as well as the results of own studies will give database for further industrial equipment project.
|
|
|
Reference
|
|
*** (2001) Sardi horticulture. Urrbrea, Australia: Sauth Research and Development Institute
|
45
|
Babić, L., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
|
|
Babić, L., Šerbula, S. (1991) Sušenje kajsije. u: Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja (7), Zagreb: Fakultet poljoprivrednih znanosti, str. 171-175
|
|
Brendan, A., Juming, T., Charles, E. (1999) Evaluation of energy efficiency and quality retention for the refractance window drying system. Washington: State University, research report
|
7
|
Enachescu, D.M. (1995) Fruit and vegetable processing: Food and agriculture organization of the United Nations. FAO Agricultural Services Bulletin, Rome, br. 119, str. 240
|
|
Sabo, A. (1996) Analiza kinetike sušenja jabuke i projektovanje sušare za voće srednjeg kapaciteta. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet, diplomski rad
|
|
Sarig, B.Y., Thompson, F., Brown, G. (2000) The status of fruit and vegetable harvest mechanization un the United states. California: Center for Immigration Studies
|
5
|
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Praktična primena osmotskog sušenja poljoprivrednih proizvoda. Revija Agronomska saznanja, vol. 51, str. 2-7
|
4
|
Taylor, S. (1995) Drying foods in costal Florida. Gainesville, FL: University of Florida - Institute of Food and Agricultural Sciences
|
|
Vagenas, K., Marinos-Kouris, D. (1991) Drying kinetics of apricots. Drying Technology, 93, str. 735-752
|
|
van Arsdel, W., Copley, M., Morgan, A. (1973) Food dehydration. Westport, CT: AVI Publishing, vol. 2
|
|
|
|