Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [19]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1
članak: 1 od 1  
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
2003, vol. 7, br. 1-2, str. 1-3
jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak

Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet

Projekat

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-4.3.0.0409.B: Proizvodnja sušene kajsije

Sažetak

Kada se voće ili povrće potopi u neki rastvor dešavaju se istovremeni transporti molekula vode i rastvorene materije u dva smera. Teoretske analize transporta masa su kompleksne i za sada još uvek u ograničenom broju. Poznato je da će se rastvorena materija – rastvorak, uvek kretati u smeru njene niže koncentracije. Ovo prodiranje rastvorka u uzorak je u najvećem broju slučajeva propraćeno suprotno-smernim kretanjem rastvorka. Kada se značajna masa vlage odstrani iz proizvoda uz ograničenu migracije rastvora, dešava se osmotska dehidracija.

Ključne reči

Reference

Babić, L., Babić, M., Karadžić, B., Stanivuković, B. (2002) Sušenje kajsija. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 6, br. 1-2, str. 1-4
Martinez-Monzo, J., Martinez-Navarrete, N., Chiralt, A., Fito, P. (1998) Osmotic dehydration of apple as affected by vacuum impregnation with HM pectin. u: Proceedings of the 11th International Drying Symposium (IDS'98), Thessalonica, Greece, Volume A, str. 836-843
Mavroudis, N., Wadso, L., Sjoholm, I. (1998) Shrinkage, microscopic studies and kinetics of apple fruit tissue during osmotic dehydration. u: Int. Drying Symposium IDS98 (11th), Proceedings, Thessaloniki, Greece, Volume A, str. 844-851
Raoult-Wack, A., Guilbert, S., le Maguer, M., Rios, G. (1991) Simultaneous water and solute transport in shrinking media: Part 1, Application to dewatering and impregnation soaking process analysis, osmotic dehydration. Drying Technology, vol. 9, br. 3, str. 589-612
Reppa, A., Mandala, J., Kostaropoulos, E., Saravacos, D. (1998) Influence of solution temperature and concentration on the combined osmotic and air drying. u: Proceedings of the 11th International Drying Symposium (IDS'98), Volume A, Thessaloniki, Greece, Volume A, str. 860-867
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Practical application on osmotic drying of agricultural products. Agronomska saznanja, Novi Sad, vol. 51, br. 1, str. 2-7
Taylor, S. (1995) Drying foods in costal Florida. Gainesville, FL: University of Florida - Institute of Food and Agricultural Sciences