- citati u SCIndeksu: [4]
- citati u CrossRef-u:0
- citati u Google Scholaru:[
]
- posete u poslednjih 30 dana:1
- preuzimanja u poslednjih 30 dana:1
|
|
2005, vol. 9, br. 5, str. 137-139
|
Difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja voća
Diffusion and thermal processes of osmotic fruit drying
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Projekat: Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-341002: Proizvodi od sušenog voća
Sažetak
U ovom radu analizirani su difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja koji se odvijaju između voćnog tkiva i osmotskog rastvora. Platformu analize predstavljaju upotrebljeni principi koji se upotrebljavaju za analizu konvektivnog sušenja bioloških materijala. Rezultat analize predstavlja prikaz mehanizama prostiranja vlage i toplote u voćnom tkivu. Analizirani su i procesni parametri koji utiču na dinamiku odvijanja difuzionih i toplotnih procesa kao i njihov uticaj na promenu fizičko – hemijskih svojstava voćnog tkiva.
Abstract
In this paper, diffusion and thermal processes of osmotic drying were analyzed; which occur between fruit texture and osmotic solutes. The basis analyzes were principals used for analyzing convective drying of biological materials. The results of analysis represent an overview of mechanisms moisture and heat spreading in fruit texture. The process parameters, which respond on dynamic diffusion and thermal processes were analyzed and also their influence on physical and chemical change in fruit texture.
|
|
|
Reference
|
17
|
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 7, br. 1-2, str. 1-3
|
14
|
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 29, br. 4, str. 179-184
|
13
|
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Osmotsko sušenje kajsije u zavisnosti od temperature i koncentracije rastvora. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 8, br. 1-2, str. 1-3
|
7
|
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Uticajni faktori na promenu vlažnosti polutki kajsija pri osmotkom sušenju. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 30, br. 3-4, str. 117-126
|
45
|
Babić, L., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
|
9
|
Rastogi, N.K., Raghavaro, K.S., Niranjan, K., Knorr, D. (2002) Recent developments in osmotic dehydration methods to enhance mass transfer. Trends in Food science and Technology, 13, str. 48-59
|
5
|
Saputra, D. (2001) Osmotic dehydration of pineapple. Drying Technology, 19(2), str.415-425
|
5
|
Shi, J., le Maguer, M. (2002) Osmotic dehydration of foods: Mass transfer and modeling aspects. Food Reviews International, vol. 18, br. 4, str. 305-335
|
5
|
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Praktična primena osmotskog sušenja poljoprivrednih proizvoda. Revija Agronomska saznanja, vol. 51, str. 2-7
|
3
|
Voronjec, D. (1979) Tehnološke operacije. Beograd: Mašinski fakultet
|
|
|
|