Metrika

  • citati u SCIndeksu: [4]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
Difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja voća
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Projekat:
Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-341002: Proizvodi od sušenog voća

Ključne reči: osmotsko sušenje; difujoni procesi; toplotni procesi; voćno tkivo
Sažetak
U ovom radu analizirani su difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja koji se odvijaju između voćnog tkiva i osmotskog rastvora. Platformu analize predstavljaju upotrebljeni principi koji se upotrebljavaju za analizu konvektivnog sušenja bioloških materijala. Rezultat analize predstavlja prikaz mehanizama prostiranja vlage i toplote u voćnom tkivu. Analizirani su i procesni parametri koji utiču na dinamiku odvijanja difuzionih i toplotnih procesa kao i njihov uticaj na promenu fizičko – hemijskih svojstava voćnog tkiva.
Reference
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 7, br. 1-2, str. 1-3
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 29, br. 4, str. 179-184
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Osmotsko sušenje kajsije u zavisnosti od temperature i koncentracije rastvora. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 8, br. 1-2, str. 1-3
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Uticajni faktori na promenu vlažnosti polutki kajsija pri osmotkom sušenju. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 30, br. 3-4, str. 117-126
Babić, L., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Rastogi, N.K., Raghavaro, K.S., Niranjan, K., Knorr, D. (2002) Recent developments in osmotic dehydration methods to enhance mass transfer. Trends in Food science and Technology, 13, str. 48-59
Saputra, D. (2001) Osmotic dehydration of pineapple. Drying Technology, 19(2), str.415-425
Shi, J., le Maguer, M. (2002) Osmotic dehydration of foods: Mass transfer and modeling aspects. Food Reviews International, vol. 18, br. 4, str. 305-335
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Praktična primena osmotskog sušenja poljoprivrednih proizvoda. Revija Agronomska saznanja, vol. 51, str. 2-7
Voronjec, D. (1979) Tehnološke operacije. Beograd: Mašinski fakultet
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: stručni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.

Povezani članci

Čas proc tehn energ polj (2009)
Kinetika kombinovane tehnologije sušenja kriški kruške (Pyrus)
Pavkov Ivan, i dr.

Čas proc tehn energ polj (2006)
Matematičko modeliranje kinetike osmotskog sušenja voćnog tkiva
Pavkov Ivan, i dr.

Čas proc tehn energ polj (2007)
Matematički model kinetike osmotskog sušenja kajsije
Pavkov Ivan, i dr.

prikaži sve [77]