Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [2]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0
članak: 1 od 1  
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
2006, vol. 10, br. 1-2, str. 23-25
jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljeno: 02/06/2007
Mogućnosti proizvodnje sušenog voća u Srbiji
aUniverzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
bPP 'Pocerina', Novi Sad

Projekat

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-341002: Proizvodi od sušenog voća

Sažetak

Sušeno voće postaje sve značajniji proizvod, koji pored male potrošnje na domaćem tržištu, postepeno nalazi svoje mesto i u izvozu. Pored šljive kao sinonima za sušeno voće, sve više se za sušenje koriste i ostale voćne vrste. Pod pretpostavkom da se 10% proizvedenog voća može koristiti za sušenje, pri prosečnom randmanu od 25%, ukupna količina proizvedenog sušenog voća u Srbiji može da iznosi 20.538 tona.

Ključne reči

Reference

Milić, D., Lukač-Bulatović, M. (2005) Stanje i tendencije proizvodnje voća u Srbiji. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 3-4, str. 94-97
Milić, D., Radojević, V. (2003) Proizvodno-ekonomska i upotrebna vrednost voća i grožđa. Novi Sad: autori
Nikolić, N. (2003) Tehnologija proizvodnje šljive - praktični priručnik za proizvođače. Čačak
Obradović, Ž. (2001) Program unapređenja proizvodnje, prerade i plasmana šljive u Srbiji za period 2002-2007. godine. Koštunići
Vlahović, B. (2003) Tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Zlatković, B. (2003) Tehnologija prerade i čuvanja voća. Beograd: Poljoprivredni fakultet