Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [5]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:2
članak: 1 od 1  
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
2006, vol. 10, br. 3-4, str. 59-62
jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak

Hidraulički aspekti osmotske sušare
aUniverzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
bSlovak Agricultural University, Nitra

e-adresa: mbab@polj.ns.ac.yu

Projekat

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. 06889: Razvoj osmotske sušare za voće i povrće

Sažetak

U radu je razmotreno kombinovano postrojenje za sušenje voća i povrća originalnom tehnologijom Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. Strujanje osmotskog rastvora i zagrejanog vazduha kroz ovo postrojenje veoma je kompleksno. U raduje analiziran i definisan uticaj promene vlažnosti materijala koji se suši na promenu vlažnosti osmotskog rastvora (jed..5). Zbog promene vlažnosti menja se viskoznost rastvora (si.4). Smanjenje viskoznosti rastvora pri izotermskom procesu osmotskog sušenja uslovljava povećanje protoka kroz pumpu i ceo uređaj. U ishlapljivaču, zbog ugušćivanja viskoznost rastvora raste. U solarnom zagrejaču vazduha, zbog promena temperatura zagrejanog vazduha tokom dana menja se i njegova viskoznost odnosno protok. Opšta karakteristika strujanja u osmotskoj sušari ishlapljivaču, solarnom zagrejaču vazduha, pa i u konvektivnoj sušari je nestacionarnost, koja se mora uzimati u obzir. U radu su date i koncepcije postrojenja za osmotsko sušenje (si. 1) i postrojenja za ishlapljivanje (si.2) za kombinovano sušenje do 1000 kg svežeg voća Hi povrća na dan.

Ključne reči

Reference

Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 29, br. 4, str. 179-184
Babić, L., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 7, br. 1-2, str. 1-3
Babić, M., Babić, L., Matić-Kekić, S., Pavkov, I., Karadžić, B. (2005) Održivi energetski model proizvodnje sušenog voća kombinovanom tehnologijom. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 5, str. 109-111
Babić, M., Babić, L., Pavkov, I. (2005) Energetski i maseni bilans kombinovanog sušenja voća. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 3-4, str. 54-56
Enachescu, D.M. (1995) Fruit and vegetable processing: Food and agriculture organization of the United Nations. FAO Agricultural Services Bulletin, Rome, br. 119, str. 240
Lombard, G., i dr. (2004) Researchers combine drying technologies in pursuit of shelf-stable fruit products. South Africa: Council for Scientific and Industrial Research
Sousa, P.H.M., Maia, G.A., Souzafilho, M.M., Figueiredo, R.W., Souza, A.C.R. (2003) Goiabas desidratadas osmoticamente seguidas de secagem em estufa. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal, 25, n. 3, str. 414-416
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Praktična primena osmotskog sušenja poljoprivrednih proizvoda. Revija Agronomska saznanja, vol. 51, str. 2-7
Šušić, S., i dr. (1980) Priručnik za industriju šećera. Beograd: Poslovna zajednica industrije šećera Jugoslavije, I deo
Voronjec, K., Obradović, N. (1979) Mehanika fluida. Beograd: Građevinska knjiga