Metrika

  • citati u SCIndeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
Uticaj sadržaja vlage u zrnu kukuruza kokičara na zapreminu kokičavosti
Institut za kukuruz 'Zemun polje', Beograd-Zemun
Projekat:
Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-6800B: Oplemenjivanje kukuruza šećerca i kokičara

Sažetak
Endosperm zrna kokičara najvećim delom čini tvrdi ili staklasti endosperm koji je građen od sitnih poligonalnih, gusto zbijenih skrobnih zrna bez vazdušnog međuprostora. Meki ili brašnavi endosperm je sastavljen od krupnih sferičnih skrobnih granula sa dosta vazdušnog prostora između granula. Zagrevanjem zrna, voda unutar zrna prelazi u paru koja stvara pritisak koji izaziva pucanje perikarpa i eksploziju zrna. Sadržaj vlage u zrnu je veoma važan parametar koji utiče na visinu zapremine kokičavosti. U radu je ispitivan uticaj sadržaja vlage u zrnu na ispoljavanje navedene osobine. Utvrđeno je da je optimalna vlažnost zrna od 13,0% do 14,2%, zavisno od genotipa - hibrida. Smanjenjem sadržaja vlage, kokičavost opada, a takođe ako je sadržaj vlage u zrnu visok, preko 15%, zapremina kokičavosti se smanjuje.
Reference
Dofing, S.M., d'Croz-Mason Nora,, Thomas-Compton, M.A. (1991) Inheritance of expansion volume and yield in two popcorn x dent corn crosses. Crop Sci, 31, 715-718
Hoseney, R.C., Zeleznak, K., Abdelrahman, A. (1983) Mechanism of popcorn popping. Journal of Cereal Science, 1: 43-52
Pajić, Z. (1990) Popcorn and sweet corn breeding. u: Maize 90, Maize Breeding, Production, Processing and Marketing in Mediterranean Countries. Sept. 17 to Okt. 13, 1990, Belgrade, YU
Ziegler, K.E., Ashman, R.B. (1994) Popcorn. u: Hallauer A.R. [ur.] Specialty corns, Boca Raton, FL, itd: CRC Press, str. 189-223
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: stručni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.