Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1
članak: 1 od 1  
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
2007, vol. 11, br. 4, str. 172-176
jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljeno: 23/01/2008
Izračunavanje površine polutki kajsije (Prunus armeniaca)
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Departman za poljoprivrednu tehniku

Projekat

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-341002B

Sažetak

Matematički modeli za izračunavanje površine polovine ploda kajsije se uglavnom rade na osnovu poznavanja triju karakterističnih dimenzija. Dužina širina i debljina uzorka od 30 komada kajsije sorte "novosadska rodna" su izmerene ručno pomoći pomičnog merila. Takođe je obavljeno merenje 5 komada kontrolnih plodova kajsije, kao i jezgra metodom uskih nalepljenih traka. Usvojen je elipsoidni oblik ovog voća. Na osnovu ostvarenog matematičkog modela za izračunavanje površine izračunata je ova vrednost i konstatuje se da između nje i izmerenih vrednosti kajsija metodom lepljenja trake postoji razlika od 2%. Korelacionom matricom je potvrđena zavisnost između širine ploda i ostale dve dimenzije. Ova zavisnost je iskorišćena za kreiranje drugog matematičkog modela. Njegova prednost je u jednostavnosti, naime za izračunavanje površine ploda potrebno je poznavati - izmeriti samo jednu dimenziju i to širinu. Greška u proceni površine kajsije u slučaju drugog matematičkog modela je 4.8%. Treba naglasiti da je drugi model bolje centriran, bez obzira na veću disperziju. Izračunata vrednost površine polovine ploda kajsije je bila 51 cm 2 kod oba matematička modela.

Ključne reči

površina; kajsija; elipsoidni model

Reference

*** (2003) Mathematica for windows. Wolfram Research, version 5, www.wolfram.com
Babić, L., Babić, M. (2000) Drying and storing / Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 29, br. 4, str. 179-184
Bošnjaković, F. (1976) Nauka o toplini. Zagreb: Tehnička knjiga
Bovi, M., Spiering, S. (2002) Estimating peach palm fruit surface area using allometric relationship. Scientia Agricola, 59, www.sciel.br
Clayton, M., Amos, H., Banks, N., Mortom, H. (1995) Estimation of apple fruit surface area. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Sciences, 23, 345-349
Hadžić, O.L., Takači, Đ. (1998) Mathematics / Matematika. Univrezitet u Novom Sadu
Luther, W., Suter, D., Brusewitz, G. (2004) Heat transfer. u: Food and processing technology, Michigan: ASAE, 5
Matić-Kekić, S. (2006) Prosečna ukupna površina četvrtina kruške bez semene lože. Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta, vol. 30, br. 1, str. 168-174
Minchin, P., Richardson, A., Patterson, K., Martin, P. (2003) Prediction of the final weight for Actinidia chinensis HORT16A fruit. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Sciences, 31, www.rsnz.org/publish
Mohsenin, N.N. (1980) Physical properties of plant and animal materials. New York, itd: Gordon and Breach Science Publishers, str. 584-593
Pavkov, I., Babić, L., Babić, M. (2005) Difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja voća. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 5, str. 137-139
StatSoft Inc (2004) Statistica, data analysis software system version 7. www.statsoft.com