Metrika

  • citati u SCIndeksu: [2]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:7
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:4

Sadržaj

članak: 1 od 1  
Oplemenjivanje kukuruza šećerca za različite načine potrošnje
Institut za kukuruz 'Zemun polje', Beograd-Zemun
Projekat:
Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BT-6800B: Oplemenjivanje kukuruza šećerca i kokičara

Ključne reči: kukuruz šećerac; kvalitet zrna; industrijska prerada
Sažetak
Kukuruz šećerac se koristi za ljudsku ishranu u mlečnoj fazi razvoja endosperma, kada je zrno nežno, sočno i slatko. Najveći broj komercijalnih hibrida kukuruza šećerca se zasniva na jednom ili više recesivnih alela koji menjaju ugljenohidratni sastav endosperma. Kukuruz šećerac se proizvodi za različite načine korišćenja. Svaki način iskorišćavanja šećerca, pored prinosa i nežnosti perikarpa, ima specifične zahteve za određenim kvalitetom. Ukus (slatkoća) i izgled klipa su na prvom mestu po važnosti za potrošnju šećerca u svežem stanju. Šećerac koji se transportuje na velika rastojanja treba da ima uniformno stasavanje (sazrevanje) klipova da bi se redukovao procenat otpadaka u mehaničkoj berbi useva. Zadržavanje slatkoće posle transporta je takođe veoma važna osobina. Oblik i ujednačenost klipa, boja zrna, građa i ukus su veoma važni kod izbora hibrida za komercijalnu proizvodnju. Komercijalna prerada (konzerviranje ili zamrzavanje) zahteva ujednačenu veličinu i oblik klipa. Građa zrna, oblik, veličina i ispunjenost zrna posle rezanja su zahtevi za više načina iskorišćavanja (prerade) šećerca.
Reference
Boyer, C.D., Shannon, J.C. (1987) Carbohydrates of the kernel. u: Watson S.A., Ramstad.E.P. [ur.] Corn: Chemistry and Technology, St. Paul, MN: Am. Ass. of Cereal Chemists
Dumanović, J., Pajić, Z. (1998) Specifični tipovi kukuruza. Beograd-Zemun: Institut za kukuruz 'Zemun Polje'
Marshall, S.W. (1987) Sweet corn. u: Watson S.A., Ramstad P.E. [ur.] Corn: Chemistry and technology, St. Paul, MN, USA: Amer. Association of Cereal Chemists, str. 431-445
Pajić, Z., Babić, M., Radosavljević, M. (1994) Effects of sucrose content of grain quality of sweet corn (Zea mays L. saccharata). Genetika, vol. 26, br. 2, 111-115
Pajić, Z.P., Dumanović, J.O., Mišović, M.S., Rošulj, M.S. (2000) Breeding maize for nutritional value and industrial use. Genetika, vol. 32, br. 3, str. 255-281
Tracy, W.F. (2001) Sweet corn. u: Hallauer Arnel R. [ur.] Specialty Corns, Boca Raton, FL, itd: CRC Press, str. 155-198, Second Edition
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 07.07.2008.