- citati u SCIndeksu: [2]
- citati u CrossRef-u:0
- citati u Google Scholaru:[
]
- posete u poslednjih 30 dana:7
- preuzimanja u poslednjih 30 dana:4
|
|
2008, vol. 12, br. 1-2, str. 12-14
|
Oplemenjivanje kukuruza šećerca za različite načine potrošnje
Sweet maize breeding for different consumption purposes
Institut za kukuruz 'Zemun polje', Beograd-Zemun
Projekat: Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BT-6800B: Oplemenjivanje kukuruza šećerca i kokičara
Sažetak
Kukuruz šećerac se koristi za ljudsku ishranu u mlečnoj fazi razvoja endosperma, kada je zrno nežno, sočno i slatko. Najveći broj komercijalnih hibrida kukuruza šećerca se zasniva na jednom ili više recesivnih alela koji menjaju ugljenohidratni sastav endosperma. Kukuruz šećerac se proizvodi za različite načine korišćenja. Svaki način iskorišćavanja šećerca, pored prinosa i nežnosti perikarpa, ima specifične zahteve za određenim kvalitetom. Ukus (slatkoća) i izgled klipa su na prvom mestu po važnosti za potrošnju šećerca u svežem stanju. Šećerac koji se transportuje na velika rastojanja treba da ima uniformno stasavanje (sazrevanje) klipova da bi se redukovao procenat otpadaka u mehaničkoj berbi useva. Zadržavanje slatkoće posle transporta je takođe veoma važna osobina. Oblik i ujednačenost klipa, boja zrna, građa i ukus su veoma važni kod izbora hibrida za komercijalnu proizvodnju. Komercijalna prerada (konzerviranje ili zamrzavanje) zahteva ujednačenu veličinu i oblik klipa. Građa zrna, oblik, veličina i ispunjenost zrna posle rezanja su zahtevi za više načina iskorišćavanja (prerade) šećerca.
Abstract
Sweet maize is consumed as human food in the milk stage of the endosperm development when the kernel is soft, sweet and succulent. The highest number of commercial sweet maize hybrids is based on one or more recessive alleles that alter a carbohydrate content of the endosperm. Sweet maize is produced for different purposes. Each mode of its utilization, beside the yield and softness of the pericarp, has its specific requirements for certain quality. The taste (sweetness) and the ear appearance are the most important for sweet maize fresh market. Sweet maize that is transported needs to be of the uniform maturity in order to reduce the percentage of residues at mechanical harvest of the crop. Maintenance of sweetness after transport is also a very important trait. The shape and uniformity of the ear, the kernel color structure and taste are very important in selection of hybrids for the commercial production. Commercial processing (tinning or freezing) requires the uniform size and shape of the ear. The kernel structure, shape, size and fulfillment after cutting are requirements for several modes of utilization (processing) of sweet maize.
|
|
|
Reference
|
|
Boyer, C.D., Shannon, J.C. (1987) Carbohydrates of the kernel. u: Watson S.A., Ramstad.E.P. [ur.] Corn: Chemistry and Technology, St. Paul, MN: Am. Ass. of Cereal Chemists
|
1
|
Dumanović, J., Pajić, Z. (1998) Specifični tipovi kukuruza. Beograd-Zemun: Institut za kukuruz 'Zemun Polje'
|
1
|
Marshall, S.W. (1987) Sweet corn. u: Watson S.A., Ramstad P.E. [ur.] Corn: Chemistry and technology, St. Paul, MN, USA: Amer. Association of Cereal Chemists, str. 431-445
|
|
Pajić, Z., Babić, M., Radosavljević, M. (1994) Effects of sucrose content of grain quality of sweet corn (Zea mays L. saccharata). Genetika, vol. 26, br. 2, 111-115
|
|
Pajić, Z.P., Dumanović, J.O., Mišović, M.S., Rošulj, M.S. (2000) Breeding maize for nutritional value and industrial use. Genetika, vol. 32, br. 3, str. 255-281
|
3
|
Tracy, W.F. (2001) Sweet corn. u: Hallauer Arnel R. [ur.] Specialty Corns, Boca Raton, FL, itd: CRC Press, str. 155-198, Second Edition
|
|
|
|