Metrika

  • citati u SCIndeksu: [3]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:17
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:16

Sadržaj

članak: 1 od 1  
Promene fizičkih osobina jabuke (Malus domestica) tokom kombinovane tehnologije sušenja
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet

e-adresaivan@polj.ns.ac.yu
Sažetak
Jabuka (Malus domestica), značajna je u ljudskoj ishrani zbog svoje dijetetske i vitaminske vrednosti. Cilj ovog rada je bio istraživanje promena fizičkih osobina jabuke sorte 'grenny smith' u zavisnosti od parametara procesa primenjene kombinovane tehnologije sušenja. Obavljen je eksperiment osmotskog i konvektivnog sušenja pripremljenih komada jabuke. Tokom eksperimenta osmotskog sušenja ispitane su promene sledećih fizičkih osobina gubitak vode (WL), priraštaj mase suve materije (SG), dimenzija (a -dužina, b - širina, c - debljina) i zapremine komada voća. Eksperiment osmotskog sušenja obavljen je kao jednofaktorni. Faktor eksperimenta bila je koncentracija saharoze varirana na dva nivoa. Eksperiment konvektivnog sušenja obavljen je konstantnim parametrima procesa (temperatura i brzina vazduha). PR Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-341002B: 'Proizvodi od sušenog voća' u okviru Nacionalnog programa 'Biotehnologija i agroindustrija', od 1.04.2005.
Reference
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 7, br. 1-2, str. 1-3
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 29, br. 4, str. 179-184
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Osmotsko sušenje kajsije u zavisnosti od temperature i koncentracije rastvora. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 8, br. 1-2, str. 1-3
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Uticajni faktori na promenu vlažnosti polutki kajsija pri osmotkom sušenju. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 30, br. 3-4, str. 117-126
Babić, M., Babić, L., Pavkov, I. (2004) Domaća proizvodnja sušene kajsije. Vocarstvo i vinogradarstvo, 2:4, str. 10-14
Babić, M., Babić, L., Pavkov, I. (2004) Maseni i energetski bilansi sušenja kajsije. Savremena poljoprivredna tehnika, vol. 30, br. 3-4, str. 127-133
Babić, M., Babić, L. (2007) Fizičke osobine poljoprivrednih materijala. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet, Autorizovana predavanja
Babić, M. (1995) Istraživanje uticaja osnovnih fizičkih osobina zrna pšenice na karakteristike strujanja vazduha kroz nasuti sloj. Novi Sad: Fakultet tehničkih nauka, Doktorska disertacija
Lewicki, P.P., Lukaszuk, A. (2000) Effect of osmotic dewatering on rheological properties of apple subjected to convective drying. Journal of Food Engineering, 45, str. 119-126
Mayor, L., Sereno, A.M. (2004) Modeling shrinkage during convective drying of food materials: A review. Journal of Food Eng, 61, str. 373-386
Mohsenin, N.N. (1980) Physical properties of plant and animal materials. New York, itd: Gordon and Breach Science Publishers
Nieto, A.B., Salvatori, D.M., Castro, M.A., Alzamora, S.M. (2004) Structural changes in apple tissue during glucose and sucrose osmotic dehydration: Shrinkage, porosity, density and microscopic features. Journal of Food Engineering, 61, str. 269-278
Panagiotu, N.M., Karathanos, V.T., Maroulis, Z.B. (1998) Modeling of the osmotic dehydration of fruits. u: Proceedings of the 11th international drying symposium (IDS’98), Thessaloniki, Greece, Vol A, str. 954-961
Pavkov, I., Babić, L., Babić, M. (2006) Matematičko modeliranje kinetike osmotskog sušenja voćnog tkiva. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 10, br. 3-4, str. 67-70
Pavkov, I. (2007) Kinetika osmotskog sušenja kajsije. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet, magistarski rad
Sablani, S.S., Shafiur, R.M., Al-Saderi, D.S. (2002) Equilibrium distribution data for osmotic drying of apple cubes in sugar-water solution. Journal of Food Engineering, 52, 193-199
Shi, J., le Maguer, M. (2002) Osmotic dehydration of foods: Mass transfer and modeling aspects. Food Reviews International, vol. 18, br. 4, str. 305-335
Welti-Chanes, J., Mujica-Paz, H., Valdez-Fragoso, A., Leon-Cruz, R. (2003) Fundamentals of mass transport. CRC press
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 07.07.2008.

Povezani članci

Čas proc tehn energ polj (2007)
Matematički model kinetike osmotskog sušenja kajsije
Pavkov Ivan, i dr.

Čas proc tehn energ polj (2009)
Kinetika kombinovane tehnologije sušenja kriški kruške (Pyrus)
Pavkov Ivan, i dr.

Čas proc tehn energ polj (2006)
Matematičko modeliranje kinetike osmotskog sušenja voćnog tkiva
Pavkov Ivan, i dr.

prikaži sve [56]