Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [3]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:0
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0
članak: 1 od 1  
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
2009, vol. 13, br. 1, str. 19-22
jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak

Izračunavanje površine polutki kajsije (Prunus armeniaca)
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet

e-adresa: ljbab@polj.ns.ac.yu

Projekat

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. TR-20065

Sažetak

Poznavanje površine biomaterijala je neophodno u svim slučajevima kada se analiziraju transporti toplote i materije između njih i radnog fluida. U radu su prezentovana dva matematička modela za izračunavanje površine polutki kajsije, koji su rađeni na osnovu merenja sve tri dimenzije plodova. Dužina, visina u širina celog ploda i koštice su mereni na 30 uzoraka. Pored toga, uzorak od pet celih kajsija je poslužio za merenje stvarne površine plodova metodom nalepljivanja uzanih papirnih traka. Prvi matematički model je urađen tako što se pošlo od predpostavke da je oblik ploda kajsije ličan elipsoidu. Zbog toga je elipsoidni model prezentovan na definisanje površine polutki kajsije. Razlika u površini polutki kajsija dobijena na osnovu rezultata elipsoidnog modela i stvarno izmerene površine iznosi 2%. Primenjena koleraciona matrica za dimenzije kajsije potvrdila je da postoji zavisnost visine ploda od ostalih dveju veličina dimenzije. Ovo saznanje je iskorišćeno za kreiranje drugog matematičkog modela. Prednost drugog modela je u njegovoj jednostavnosti, samo jedna dimenzija ploda kajsije, visina je potrebna da se meri. Greška koja se javlja pri poređenju rezultata računanja drugog modela i stvarno izmerenih vrednosti površina polutki kajsija je u ovom slučaju 4.8%. Zbog toga se zaključuje da je drugi model pogodniji za praktičnu primenu, bez obzira na veće rasipanje poređenih rezultata, te je pogodniji za dalju upotrebu.

Ključne reči

Reference

*** (2003) Mathematica for windows. Wolfram Research, version 5, www.wolfram.com
Babić, L., Babić, M., Karadžić, B., Stanivuković, B. (2002) Sušenje kajsija. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 6, br. 1-2, str. 1-4
Babić, L., Babić, M. (2000) Drying and storing / Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2003) Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 7, br. 1-2, str. 1-3
Babić, L., Babić, M., Pavkov, I. (2004) Osmotsko sušenje kajsije u zavisnosti od temperature i koncentracije rastvora. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 8, br. 1-2, str. 1-3
Bošnjaković, F. (1978) Heat science / Nauka o toplini. Zagreb: Tehnička knjiga
Bovi, M., Spiering, S. (2002) Estimating peach palm fruit surface area using allometric relationship. Scientia Agricola, 59, www.sciel.br
Clayton, M., Amos, H., Banks, N., Mortom, H. (1995) Estimation of apple fruit surface area. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Sciences, 23, 345-349
Hadžić, O.L., Takači, Đ. (1998) Mathematics / Matematika. Univrezitet u Novom Sadu
Luther, W., Suter, D., Brusewitz, G. (2004) Heat transfer. u: Food and processing technology, Michigan: ASAE, 5
Minchin, P., Richardson, A., Patterson, K., Martin, P. (2003) Prediction of the final weight for Actinidia chinensis HORT16A fruit. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Sciences, 31, www.rsnz.org/publish
Mohsenin, N.N. (1980) Physical properties of plant and animal materials. New York, itd: Gordon and Breach Science Publishers
Pavkov, I., Babić, L., Babić, M. (2005) Difuzioni i toplotni procesi osmotskog sušenja voća. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 5, str. 137-139
StatSoft Inc (2004) Statistica, data analysis software system version 7. www.statsoft.com