Metrika

  • citati u SCIndeksu: [3]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:2

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2007, vol. 23, br. 5-6-1, str. 87-95
Uticaj tipa sonde i intenziteta ultrazvuka na tačnost procene intramuskularne masti u mišiću longissimus dorsi kod svinja
Department of Animal Breeding, Slovak Agricultural Research Centre, Nitra, Slovakia

e-adresabahelka@scpv.sk
Ključne reči: pigs; intramuscular fat prediction; ultrasound probes; intensity level
Sažetak
Pojačana selekcija na sadržaj mesa je izazvala značajno smanjenje sadržaja potkožne masti, čak možda i sadržaja intramuskularne masti. Ova osobina ima veoma važnu ulogu u ispoljavanju tipičnih osobina svinjskog mesa kao što su ukus, sočnost, mekoća, itd. Odgajivački programi u svinjarstvu koji su fokusirani na poboljšanje kvaliteta svinjskog mesa zahtevaju podatke o svinjama koji se dobijaju u klanicama. Zbog toga su ovi programi bazirani na progenom testiranju. Alternativa tim konvencionalnim odgajivačkim strategijama je korišćenje ultrazvučne metode kod živih životinja. Cilj ovog ispitivanja je bio ocena izvodljivosti predviđanja intramuskularne masti u mišiću longissimus dorsi živih svinja korišćenjem dve ultrazvučne sonde različitiih frekvencija, i nalaženje optimalnog nivoa ukupnog intenziteta ultrazvuka. Stočetrdesetšest svinja su izmerene i skenirane jedan do tri dana pre klanja pomoću ultrazvučnog aparata ALOKA SSD 500 korišćenjem dve sonde različite frekvencije (3.5 i/ili 5.0 MHz). Tačka merenja je bila na desnoj strani tela svinje u predelu poslednjeg rebra. Svaka svinja je skenirana sa obe sonde ali sa tri različita nivoa ukupnog intenziteta ultrazvuka. Sonografske slike poprečnog preseka mišića longisimus dorsi su digitalizovane i prebačene u kompjutersku bazu za kasniju evaluaciju. Kompjuterska analiza video prikaza/slika procene sadržaja intramuskularne masti (IMF) je korišćena. Drugog dana nakon klanja urađena je disekcija desne polutke i uzet uzorak mišića longisimus dorsi (100 g) iz predela poslednjeg rebra i rađena je laboratorisjka analiza sadržaja intramuskularne masti. Za izračunavanje koeficijenata korelacije između analiziranih i procenjenih vrednosti sadržaja intramuskularne masti korišćen je SAS/STAT.Koeficijent korelacije između vrednosti analiziranog i procenjenog sadržaja IMF/IMM korišćenjem sonde 3.5 MHz i različitih nivoa ukupnog intenziteta ultrazvuka je bio statistički visoko signifikantno različit pri intenzitetu od 80 % (r = 0.31), i manje signifikantan pri intenzitetu od 75 % (r = 0.20). Međutim, korelacije između analiziranih IMF/IMM i procena korišćenjem sonde od 5.0 MHz su bile niske i statistički nesignifikantne na sva tri nivoa ukupnog intenziteta ultrazvuka. Rezultati istraživanja ukazuju da korišćenje ultrazvuka za procenu sadržaja intramuskularne masti živih svinja predstavlja perspektivu. Ova činjenica će omogućiti identifikaciju životinja sa poželjnim većim sadržajem intramuskularne masti i njihovo korišćenje u strategijama i programima selekcije. Čini se da je korišćenje sonde od 3.5 MHz i ukupnog nivoa intenziteta od 80 % (i/ili od 70 %) pogodnije nego sonda od 5.0 MHz. Povećanje broja opservacija i poboljšanje načina sakupljanja i prerade sonografskih slika je neophodno za postizanje veće tačnosti IMF/IMM predviđanja.
Reference
Bahelka, I., Tomka, J., Demo, P., Hanusova, E. (2006) Využitie ultrasonografie a počítačovej analýzy obrazu pri stanovení obsahu intramuskulárneho tuku ošípaných. Acta fyt et zootech, 9, str. 168-171
Cameron, N.D., Enser, M.B. (1991) Fatty acids composition of lipid in longissimus dorsi muscle of Duroc and British Landrace pigs and its relationship with eating quality. Meat Science, 29, 295-307
de Vries, A.G., WAL, van der P.G., Long, T., Eikelenboom, G., Merks, J.W.M. (1994) Genetic parameters of pork quality and production traits in Yorkshire populations. Livestock Production Science, 40(3): 277
Faucitano, L., Rivest, J., Daigle, J.P., Levesque, J., Gariepy, C. (2004) Distribution of intramuscular fat content and marbling within the longissimus muscle of pigs. Can. J. Anim. Sci, 84, 57-61
Fernandez, X., Monin, G., Talmant, A., Mourot, J., Lebret, B. (1999) Influence of intramuscular fat content on the quality of pig meat, 2: Consumer acceptability of m. longissimus lumborum. Meat Science, 53(1): 67
Gispert, M., Diaz, I., Oliver, M.A., Tibaus, J., Distre, A. (1990) The effect of breed on intramuscular fat and fatty acids of subcutaneous fat. u: 41st Annual Meeting of the EAAP, 8-12 July, Toulouse, France
Knapp, P., William, A., Solkner, J. (1997) Genetic parameters for lean meat content and meat quality, carcass, production and reproduction traits in Australian pigs. u: Proc. of the 12th Conf., Dubbo, NSW, Australia, 6- 10 April, Association for the Advancement of Animal Breeding and Genetics
Liu, E.C., Berger, P.J., Goodwin, R.N., Christian, L.L. (1998) Simultaneous estimation of genetic parameters for 38 traits of growth, carcass, meat quality and eating quality. u: Joint Meet. Abstr, 78
Newcom, D.W., Hassen, A., Baas, T.J., Wilson, D.E., Rouse, G.H., Hays, C.L. (2001) Prediction of percent intramuscular fat in live swine. J Anim. Sci, 79, Suppl. 2: 8 (Abstr.)
Newcom, D.W., Baas, T.J., Lampe, J.F. (2002) Prediction of intramuscular fat percentage in live swine using real-time ultrasound. J Anim Sci, 80(12): 3046-52
Ragland, K., Brondum, J., Christian, L. (1997) Prediction of intramuscular fat in live swine using real-time ultrasound. u: Rec. Proc. Nat. Swine Improvement Fed. Conf. and Annual Meet., December 5-6, Des Moines, Iowa, USA., Vol 22
Ragland, K.D., Christian, L.L., Baas, T.J., Amin, V.R. (2002) Efficacy of using real-time ultrasound to predict intramuscular fat in the longissimus muscle of live swine. www.ext.vt.edu/news/periodicals/livestock/ap-02_12/aps-171.html
SAS (2002-2003) Cary, NC, USA: SAS Institute Inc, version 9. 3. 1
Schworer, D.A., Rebsamen, A., Lorenz, D. (1995) Selection of intramuscular fat in Swiss pig breeds and the importance of fatty tissue quality. u: 2nd Dummerstorf Muscle Workshop on Growth and Meat Quality, Rostock
Suzuki, K., Kadowaki, H., Shibata, T., Uchida, H., Nishida, A. (2005) Selection for daily gain, loin-eye area, backfat thickness and intramuscular fat based on desired gains over seven generations of Duroc pigs. Livestock Production Science, 97(2-3): 193
Verbeke, W., Oeckel, M.J., Warnants, N., Viaene, J., Boucque, C.H.V. (1999) Consumer perception, facts and possibilities to improve acceptability of health and sensory characteristics of pork. Meat Science, 53(2): 77
Ville, H., Rombouts, G., van Hecke, P., Perremans, S., Maes, G., Spincemaille, G., Geers, R. (1997) An evaluation of ultrasound and nuclear magnetic resonance spectroscopy to measure in vivo intramuscular fat content of longissimus muscle of pigs. J Anim Sci, 75(11): 2942-9
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: referat po pozivu
DOI: 10.2298/BAH0701087B
objavljen u SCIndeksu: 23.01.2008.