Metrika

  • citati u SCIndeksu: [2]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2012, vol. 28, br. 3, str. 595-602
Kvalitet i stanje semena pšenice (Triticum spp.) tokom skladištenja
aUniverzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
bInstitut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd

e-adresasveto@agrif.bg.ac.rs
Projekat:
Savremeno oplemenjivanje strnih žita za sadašnje i buduće potrebe (MPNTR - 31066)

Ključne reči: wheat grain; storage effect; quality
Sažetak
Ispitivan je uticaj skladištenja na kvalitet i stanje semena pšenice za tri sorte (Ljiljana, Dragana i Simonida) koje su selekcionisane u Srbiji. Posle žetve pšenica je uskladištena na 25°C za 12 i 20 meseci. Zabeležen je pad vrednosti zapreminske 812,3-727,7 kgm-3 i apsolutne mase 38,5 - 33,0% tokom skladištenja semena pšenice. Klijavost semena u interakciji vremena i temperature skladištenja se zadržala na nivou preko 95%. Interakcija ispitivanih faktora nije ispoljila statistički značajan uticaj na promenu stepena klijavosti semena pšenice. Promene kiselinskog stepena (2,0-2,4 ml 1(NaO)/100 g) su na nivou statističke značajnosti. pH vrednost svežih uzoraka semena je bila 6,5 a nakon 20 meseci 5,5. Uzorci testirani na svojstvo staklavosti su veoma homogeni, vrednost koeficijenata varijabilnosti za dužinu skladištenja je Cv<10%, a za genotipove Cv<18%. Dužina skladištenja semena pšenice najviše doprinosi porastu vrednosti kiselinskog stepena, a nešto manje genotip, kao i interakcija ovih faktora.
Reference
*** (2009) ISO 24333: Cereals and cereal products: Sampling
Association of Official Analytical Chemistry (1990) Official methods of analysis. Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists, 14th ed
Cohen, J. (1988) Statistical power analysis for the behavioral sciences. Hillsdale-London, itd: Lawrence Erlbaum Associates
Colonna, P., Guilbert, S. (1999) u: Biopolymer science: Food and nonfood applications. Montpellier, France, 28-30 September 1998., Paris: INRA
Hadživuković, S. (1977) Planiranje eksperimenata. Beograd: Privredni pregled
Kaluđerski, G., Filipović, N. (1998) Methods of analysis of grain quality. Novi Sad: University of Novi Sad
Kent, N.L., Evers, A.D. (1994) Technology of cereals British library. ISBN 0080408338
Rehman, Z.U. (2006) Storage effects on nutritional quality of commonly consumed cereals. Food Chemistry, 95, 53-57
Shah, W.H., Rehman, Z.U., Kausar, T., Hussain, A. (2002) Storage of wheat with ears Pakistan. Journal of Scientific and Industrial Research, 17, 206-209
Stanković, S., Lević, J., Krnjaja, V. (2011) Fumonizin B1 u zrnu kukuruza, pšenice i ječma u Srbiji. Biotechnology in Animal Husbandry, 27(3): 631-641
StatSoft Inc (2010) STATISTICA (data analysis software system): Version 10.0. Tulsa, OK, www.statsoft.com
Vasilachi, A., Pop, S., Dragomir, C., Vlassa, M., Filip, M. (2010) Uticaj zamene sporo- sa brzo- razgrađujućim skrobom u obroku za ovnove u porastu na nivo mikrobiološke proteosinteze u buragu. Biotechnology in Animal Husbandry, 26(5-6): 339-346
Žeželj, M. (1995) Tehnologija žita i brašna poznavanje čuvanje i prerada žita. Novi Sad: Tehnološki fakultet
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak
DOI: 10.2298/BAH1203595R
objavljen u SCIndeksu: 22.03.2013.