Metrika članka

  • citati u SCindeksu: [2]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[=>]
  • posete u poslednjih 30 dana:5
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0
članak: 1 od 1  
Journal on Processing and Energy in Agriculture
2014, vol. 18, br. 4, str. 182-186
jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak

Mlečno-kisela fermentacija hidrolizata pivskog tropa pomoću lactobacillus Rhamnosus i Lactobacillus fermentum
aUniverzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
bUniverzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet

Projekat

Proizvodnja mlečne kiseline i probiotika na otpadnim proizvodima prehrambene i agro-industrije (MPNTR - 31017)

Sažetak

Pivski trop čini najveći deo sporednih proizvoda proizvodnje piva; približno 85% od ukupnih sporednih proizvoda. Na 100 l proizvedenog piva, dobija se oko 20 kg tropa. Trop nastaje u velikim količinama tokom cele godine, jeftin je ili besplatan. Pivski trop je lignocelulozni materijal, bogat proteinima i vlaknima (koji čine oko 20%, odnosno 70% suve materije pivskog tropa) i zbog toga se može primenjivati kao sirovina u biotehnologiji tj. u proizvodnji mlečne kiseline. Mlečna kiselina se tradicionalno proizvodi fermentacijom skrobnih i šećernih supstrata pomoću bakterija mlečne kiseline. Upotreba sporednih proizvoda kao sirovine za proizvodnju mlečne kiseline može značajno unaprediti ekonomičnost i održivost procesa proizvodnje piva. Za proizvodnju mlečne kiseline pivski trop se mora hidrolizovati. U ovom radu hidorlizat pivskog tropa je proizveden pod optimalnim uslovima. Hidrolizat pivskog tropa je korišćen u mlečno-kiseloj fermentaciji pomoću Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 i Lactobacillus fermentum PL-1. U radu je takođe ispitan uticaj dodatka CaCO3 (2%) i različitih sadržaja ekstrakta kvasca u hidrolizatu na prinos mlečne kiseline. U fermentacijama u kojima je kao proizvodni mikroorganizam korišćen Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 ostvareni su visoki prinosi mlečne kiseline tj. preko 95% dok su prinosi mlečne kiseline ostvareni u fermentacijama sa Lactobacillus fermentum PL-1 bili ispod 50%.

Ključne reči

Mlečna kiselina; Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469; Lactobacillus fermentum PL-1; hidrolizat pivskog tropa