Metrika

  • citati u SCIndeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:[1]
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:18
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:16

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2017, vol. 21, br. 3, str. 163-167
Održivost organizaciono-ekonomskog modela lanca vrednosti organske maline
aUniverzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
bUniverzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet

e-adresamilic@polj.uns.ac.rs
Projekat:
Sušenje voća i povrća iz integralne i organske proizvodnje kombinovanom tehnologijom (MPNTR - 31058)
Ruralno tržište rada i ruralna ekonomija Srbije - diverzifikacija dohotka i smanjenje siromaštva (MPNTR - 179028)
Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (MPNTR - 46009)

Ključne reči: organska malina; lanac vrednosti; ekonomska održivost modela
Sažetak
Od ukupne proizvodnje maline u Srbiji, čak 90% se izvozi smrznuto na tržište EU i to u Nemačku, Francusku, Holandiju, i Austriju, a delom i na tržište SAD. U ukupnoj evropskoj proizvodnji maline, Srbija učestvuje sa 20%, a u domaćoj strukturi proizvodnje voća sa 6,5%. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (2017), pod organskom proizvodnjom voća u Srbiji se nalazi 1.527 ha, a površine koje su u periodu konverzije nalaze se na 357 ha. U zapadnoj Srbiji se nalazi 198,94 ha pod organskom proizvodnjom maline i 235,19 ha u periodu konverzije. Godišnje se iz Srbije izveze do 1.500 tona organske maline što čini do 2% od ukupne proizvodnje, tj. i iz konvencionalne i organske proizvodnje. Proizvođači u praksi sve više unapređuju primarnu proizvodnju i modernizaciju segmenate prerade i plasmana maline. Jedan od koncepata predstavlja dodavanje ekonomske vrednosti kroz organske proizvode, proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, brendiranje, itd. Ovim istraživanjem se polazi od hipoteze da je ekonomski isplativo investirati u kapacitete za dobijanje proizvoda sa dodatom ekonomskom vrednošću. Predmet istraživanja u ovom radu je model organizacije otkupa, prerade i plasmana organske maline. Postupak analize je dat na bazi stvarnih podataka preduzeća koje posluje na području Arilja i okuplja veći broj proizvođača organske maline. Primenom kalkulativnih postupaka i Cost-Benefit analize, obračunati su ekonomski pokazatelji u proizvodnji organske maline. Šematski je prikazan lanac vrednosti, a na osnovu SWOT analize, date su preporuke za unapređenje i održivosti ovakvog modela, kao mogućnost njegove primene i na druge proizvodnje.
Reference
Bulatović-Lukač, M. (2014) Ekonomska efikasnost proizvodnje i prerade voća. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Milić, D., Lukač-Bulatović, M. (2005) Stanje i tendencije proizvodnje voća u Srbiji. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, vol. 9, br. 3-4, str. 94-97
Milić, D., Galić, D., Vukoje, V. (2011) Possibilities for improvement of fruit production in Serbia. Journal on Processing and Energy in Agriculture, vol. 15, br. 1, str. 27-30
Milić, D., Sredojević, Z., Marjanović, S. (2012) Economic analysis of integrated and organic fruit production. Journal on Processing and Energy in Agriculture, vol. 16, br. 1, str. 23-27
Sredojević, Z. (2011) Economic analysis's of production, processing and sale of sweet and sour cherry in Serbia: DAIUSAID agrobusiness project. www.agrobiznis.net, 20/08/2014
Sredojević, Z. (2011) Ekonomska evaluacija proizvodnje trešnje i višnje u Srbiji. u: Savetovanje 'Inovacije u voćarstvu' (III), zbornik radova, Beograd, pp: 5-20
Sredojević, Z. (2014) Value chain analysis of region specific organic products in Serbia Food and Agriculture Organization of the United Nations: Project ‘Assistance to the development of capacity and support services for organic agriculture in Serbia'. GCP/SRB/001/HUN
Sredojević, Z., Kljajić, N., Popović, N. (2013) Investing in raspberry production as an opportunity of sustainable development of rural areas in Western Serbia. Economic Insights-Trends and Challenges, Vol. II(LXV), No. 1/201, pp. 63-72, http://www.upg-bulletinse.ro/archive/2013-1/6.Sredojevic_Kljajic_Popovic.pdf
Vlahović, B., Elenov, R., Milić, D. (2013) Export of fruits and fruit processed products from the Republic of Serbia. u: International Symposium for Agriculture and Food, Thematic Proceedings XXXVII Faculty-Economy Meeting, IV Macedonian Symposium for Viticulture and Wine Production, VII Symposium for Vegetable and Flow, Skopje: Faculty of Agricultural Sciences and Food, 1048-1056, http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/01/26/77/09Poljoprivreda.pdf, Statistical Office of the Republic of Serbia, 28/01/2017
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak
DOI: 10.5937/JPEA1703163M
objavljen u SCIndeksu: 26.10.2017.