Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 7 od 8  
Back povratak na rezultate
2009, vol. 60, br. 1-2, str. 295-304
Rasprostranjenje i brojnost zimujućih jata utine (Asio otus) u naseljima u Vojvodini tokom zime 2007/08. godine
aNaučno-istraživačko društvo studenata biologije 'Josif Pančić', Novi Sad
bDruštvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine, Novi Sad

e-adresamilruzic@yahoo.com
Ključne reči: sova utina; Asio otus; zimujuća jata; Vojvodina; Srbija
Sažetak
Utine Asio otus se u hladnom delu godine karakteristično okupljaju u zimska jata koja uglavnom borave na ustaljenim lokacijama, često u ljudskim naseljima. U periodu od 20. novembra 2007. do 28. februara 2008. na teritoriji Vojvodine je vršeno lociranje zimskih jata i brojanje jedinki utina u njima. Istraživanje je sprovedeno metodom apsolutnog cenzusa svih jedinki na zimovalištima u naseljima i na poljoprivrednim dobrima. Teritorija AP Vojvodine je podeljena na 3 regiona (Bačka, Banat, Srem) koja su zasebno analizirana. Posećeno je 370 zimskih jata utina u kojima je boravilo ukupno 19.363 jedinki (u Bačkoj 7.973 jedinki u 159 jata, u Banatu 7.365 jedinki u 132 jata i u Sremu 4.025 jedinki u 79 jata). Locirano je i 23 zimovališta (10 u Bačkoj, 7 u Banatu i 6 u Sremu) u kojima sove nisu prebrojane. Od obiđenih jata, 355 je bilo smešteno u naseljima (95,95 %), a 15 na poljoprivrednim dobrima (4,05 %). U ukupno 9 vojvođanskih naselja (7 u Bačkoj i 2 u Banatu) su zabeležena po 2 zimujuća jata utina (2,6%naselja). Brojnost sova u zimskim jatima utina u Vojvodini je varirala od 3 do 386 primeraka. Prosečna brojnost utina po jatu iznosila je 52,33 jedinki (u Bačkoj 50,14, u Banatu 55,79, Sremu 50,95). Najveći procenat jata (44,87 %) u Vojvodini pripada kategoriji srednjih jata od 31-80 primeraka sova. Ova kategorija veličine je dominantna u sva 3 regiona. Gustina zimskih jata na 100 km² u Vojvodini iznosila je 1,72 (1,93 u Bačkoj, 1,34 u Banatu i 2,27 u Sremu). Gustina jedinki sova utina na 100 km² u Vojvodini iznosila je 89,91 primeraka (96,99 u Bačkoj, 74,92 u Banatu i 115,46 u Sremu). Uočene su i analizirane regionalne razlike u gustini zimskih jata i primeraka utina, kao i u zastupljenosti pojedinih kategorija veličina jata.
Reference
Bencova, V., Kašpar, T., Bryja, J. (2006) Seasonal and interannual changes in diet composition of the Long-eared Owl (Asio otus) in Southern Moravia. Tichodroma, 18, str. 65-71
Bibby, C., Burgess, N., Hill, D. (1992) Bird census techniques. London: Academic Press
Duncan, J.R. (2003) Owls of the world: their lives, behaviour and survival. Buffalo: Firefly Books
Erritzoe, J., Fuller, R. (1998) Sex differences in winter distribution of Long-eared Owls (Asio otus) in Denmark and neighbouring countries. Vogelwarte, 40: 80-87
Ham, I., Puzović, S. (2000) Jastreb Accipiter gentilis. u: Puzović S. [ur.] Atlas ptica grabljivica Srbije, Beograd: Zavod za zaštitu prirode Srbije, str. 87-92
Ham, I., Puzović, S. (2000) Orao krstaš Aquila heliaca. u: Puzović S. [ur.] Atlas ptica grabljivica Srbije, Beograd: Zavod za zaštitu prirode Srbije, str. 123-128
Jovanović, B.T. (2004) Kartiranje i monitoring zimovališta utine Asio otus u Srbiji - prvi rezultati. Ciconia, 13, 45-48
Jovanović, B.T. (2002) Utvrđivanje sastava i diverziteta Micromammalia južnog dela Panonske nizije na osnovu analize ishrane predatorske vrste Asio otus. Beograd: Biološki fakultet, Magistarska teza
Kulić, B. (2002) Zimovanje utine Asio otus u Leskovcu. Ciconia, 11: 145-146
Marković, J.Đ. (1990) Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije. Sarajevo: Svjetlost
Matvejev, S.D. (1950) Rasprostranjenje i život ptica u Srbiji. Beograd: Srpska akademija nauka / SAN, posebno izdanje, knjiga 3
Matvejev, S.D., Puncer, I.J. (1989) Map of biomes: Landscapes of Yugoslavia and their protection. Special issue, 36, str. 1-76
Mikkola, H. (1983) Owls of Europe. Calton, Stafordshire: T & A.D. Poiser
Parabućski, S., Janković, M. (1978) An attempted determination of the potential vegetation of Voivodina. Proceedings for Natural Sciences, Matica Srpska, Novi Sad, 54, str. 5-20
Purger, J., Mikeš, M., Komaromi, J. (1989) Podaci o prezimljavanju male ušare (Asio otus) u Doroslovu, Zapadna Bačka. Ciconia, Novi Sad, 1: 45-47
Puzović, S., Stefanović, T. (2002) Status orla krstaša Aquilla heliaca sa posebnim osvrtom na teritorijalnost i seznoski ritam života para kod Čortanovaca. Ciconia, 11, str. 93-116
Puzović, S., Simić, D., Saveljić, D., Gergelj, J., Tucakov, M., Stojnić, N., Hulo, I., Ham, I., Vizi, O., Šćiban, M., Ružić, M., Vučanović, M., Jovanović, T. (2003) Birds of Serbia and Montenegro: Sizes of nesting populations and trends 1990-2002. Ciconia, 12: 35-120
Radišić, D., Stojšin, A. (2001) Sova utina (Asio otus): Životni uslovi u urbanoj sredini Novog Sada. Ciconia, Novi Sad, 10:128-135
Ružić, M. (2007) Long-eared owl Asio otus winter roost survey in Serbia 2006/07. u: World owl conference program book, Groningen, Nederlands
Simić, D.V., Tucakov, M. (2003) Brodski cenzus ptica vodenih staništa tokom zimovanja na velikim rekama - iskustva i smernice. Ciconia, 12, str. 142-151
Smith, D.G. (1981) Winter roost site fidelity by Long-eared Owls in central Pennsylvania. American Birds, 33(3): 339
Snow, D.W., Perrins, C.M. (1998) The birds of the Western Palearctic. Oxford: Oxford University Press, CD Rom
Stevanović, V.B., Stevanović, B. (1995) Osnovni klimatski, geološki i pedološki činioci biodiverziteta kopnenih ekosistema Jugoslavije. u: Stevanović V. i Vasić V. [ur.] Biodiverzitet Jugoslavije - sa pregledom vrsta od međunarodnog značaja, Beograd: Biološki fakultet, 75-95
Stevanović, V.B., Jovanović, S., Lakušić, D. (1995) Diverzitet vegetacije Jugoslavije. u: Stevanović V. i Vasić V. [ur.] Biodiverzitet Jugoslavije - sa pregledom vrsta od međunarodnog značaja, Beograd: Biološki fakultet, 219-241
Stojnić, N. (2002) Veličina i prostorni raspored populacije jastreba Accipiter gentilis i kopca Accipiter nisus na Fruškoj gori. Ciconia, 11, str. 139-141
Škorpikova, V., Zanat, J., Klejdus, J., Berka, P. (2005) The long-eared owl (Asio otus) and its winter roosting places in South Moravia. Crex, 25, str. 9-26
van Mannem, W. (2006) Gebruik van winterslaapplaatsen, aantallen, en reproductie van Ransuilen in relatie tot hun dieet. Limosa, 79, str. 53-62
Vasić, V., Misirkić, R. (2002) The Eastern Imperial Eagle (Aquila heliaca) in Yugoslavia, with reference to FYR Macedonia. Aquila, Budapest, 107-108, str. 145-168
Zanat, J., Škorpikova, V., Berka, P. (2007) The Long-eared Owl (Asio otus) and its winter roosting places in South Moravia II. Crex, 27, str. 8-34
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 23.03.2010.