Upoznavanje sa SCIndeksom

SCIndeks je servis koji omogućava brz i jednostavan pristup člancima objavljenim u srpskim naučnim časopisima. Osmišljen je tako da ispuni zahteve, kako domaćih, tako i međunarodnih korisnika, bilo da su početnici ili već imaju iskustva u pretrazi bibliografskih baza podataka. Početnici i manje ambiciozni korisnici mogu da pronađu željene informacije u samo nekoliko koraka. Oni koji su više posvećeni mogu da koriste napredne opcije za formiranje složenih upita, upravljanje rezultatima pretrage, kreiranje zahteva za izveštaj o novopublikovanim člancima na određene, unapred definisane teme i drugo.

 

Interfejs SCIndeksa može se vizuelno i funkcionalno podeliti u tri okvira:

graphic

U gornji okvir (1) smešten je glavni meni SCIndeksa, koji sadrži linkove do osnovnih stranica, odnosno funkcija SCIndeksa:

PRETRAGA  - otvara početnu stranicu SCIndeksa na kojoj se nalaze osnovna i napredna forma za pretragu.

ČASOPISI  - otvara stranicu sa pretraživom listom časopisa koji su predstavljeni u SCIndeksu.

MojIZBOR  - prikazuje se lista članaka označenih u toku jedne sesije pretraživanja SCIndeksa.

MojSCIndeks  - otvara se meni posebnog servisa koji nudi specijalne usluge registrovanim korisnicima.

MojNALOG  - otvara se stranica s opcijama za unos i izmenu ličnih podataka registrovanog korisnika.

MojČASOPIS  - otvara stranicu ka uredničkom servisu.

MojASISTENT  - otvara stranicu ka servisu SCIndeks ASISTENT.

PITANJA  - prikazuje listu često postavljanih pitanja sa odgovorima.

POMOĆ  - nudi skup uputstava za pretraživanje i korišćenje SCIndeksa.

O SCIndeksu  - nudi opis sadržaja i osobina SCIndeksa.

Korisničko ime registrovanog korisnika prikazuje se u gornjem desnom uglu ekrana, iznad glavnog menija. Ako korisnik nije registrovan i prijavljen, prikazuje se obrazac za prijavljivanje. Za više informacija o postupku registracije i prijavljivanja pogledajte odeljak Registracija i prijavljivanje.

Donji okvir svake stranice SCIndeksa sastoji se od dva dela. Desni segment (3), koji je uvek širi, prikazuje tražene podatke. U levom segmentu (2) prikazane su različite opcije koje su određene sadržajem desnog segmenta, na primer opcije za ograničavanje rezultata pretrage, linkovi na povezane članke, linkovi ka dodatnim servisima itd. Broj i dostupnost ovih funkcija zavisi od vrste i količine podataka prikazanih u centralnom segmentu.