Registracija i prijavljivanje

Čemu registracija?

Srpski Citatni Indeks je besplatan Internet servis otvorenog pristupa. Registracija korisnika SCIndeksa nije obavezna. Osnovna prednost registracije korisnika jeste mogućnost pristupa i korišćenja servisa MojSCIndeks. MojSCIndeks je skup naprednih opcija koje omogućavaju korisnicima da unaprede efikasnost pretraživanja, pripremaju izveštaje o rezultatima pretraživanja u različitim formatima, kao i da šalju ispravke podataka vezanih za sopstvene radove i citate. Stoga je neophodno da korisnik bude indentifikovan pre nego što pristupi odeljku MojSCIndeks i počne da koristi opcije ovog servisa. Za više informacija o ovoj temi pogledajte odjeljak MojSCIndeks.

Napomena

Registracija se obavlja jednokratno. Nakon što ste se uspešno registrovali, možete koristiti svoje korisničke podatke (korisničko ime i lozinku) svaki put kada pretražujete SCIndeks kako biste pristupili naprednim opcijama.


Kako se registrovati?

1. Da biste se registrovali kliknite na link Registracija u gornjem desnom uglu ekrana.

2. Popunite formu za registraciju. Obratite pažnju da su sva polja obavezna i moraju se popuniti. Takođe, neophodno je ponuditi aktivnu i ispravnu e-adresu kako biste primili poruku o verifikaciji naloga.

3. Upišite proizvoljno odabrano sigurnosno pitanje i odgovor na njega. Ovi podaci su potrebni kako biste potvrdili svoj identitet u slučaju da zaboravite lozinku. Odaberite pitanje na koje najverovatnije odgovor znate samo Vi, npr. "Kako se zvala moja prva učiteljica?".

4. Kliknite na link Kreiraj nalog. Ubrzo će na Vašu adresu stići poruka za verifikaciju.

5. Da biste aktivirali svoj novi SCIndeks korisnički nalog, jednostavno kliknite na odgovarajući link koji je naveden u poruci. Ovim potvrđujete da je Vaša e-adresa tačna i važeća.


Napomena

Korisnički podaci lične prirode čuvaju se kao poverljivi. Za više informacija o privatnosti korisničkih podataka pogledajte odeljak Zaštita privatnosti.


Kako se prijaviti?

Forma za prijavu je prikazana u gornjem desnom uglu svake SCIndeks stranice. Da biste se prijavili unesite svoje korisničko ime i lozinku u odgovarajuća polja i kliknite na dugme za potvrdu graphic. Ako ste se uspešno prijavili, na mestu forme za prijavu biće prikazano Vaše korisničko ime. Da biste se odjavili, kliknite na link odjavite se.

Napomena

Obratite pažnju da je lozinka osetljiva na razlike između velikih i malih slova, dok korisničko ime nije. Prilikom unosa proverite da li Vam je na tastaturi pritisnut taster Caps Lock, što može da dovede do neuspešne prijave.

Ako želite da budete automatski prijavljeni svaki put kada posetite SCIndeks, potvrdite opciju Zapamti me pre nego što prosledite svoje korisničke podatke uz pomoć forme za prijavu. Da biste poništili opciju automatskog prijavljivanja dovoljno je da kliknete na link odjavite se.

Napomena

Potvrđivanjem opcije Zapamti me, Vaše korisničko ime i lozinka biće sačuvane na računaru sa kojeg se prijavljujete, odnosno pretražujete SCIndeks. Ako isti računar koriste i druge osobe, preporučujemo da ne potvrđujete ovu opciju da biste osigurali privatnost svojih korisničkih podataka.


Kako doći do zaboravljene lozinke?

Za sve informacije o unosu i izmenama podataka koji se tiču Vašeg ličnog korisničkog naloga, uključujući i izmenu lozinke, pogledajte odeljak MojNALOG.