Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:[1]
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:2

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2014, vol. 55, br. 1, str. 31-35
Navike u ishrani kod radnoaktivnog stanovništva različitih zanimanja
aDom zdravlja, Apatin
bUniverzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet + Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad
cUniverzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet + Klinički centar Vojvodine, Novi Sad

e-adresajelena.bjelanovic@izjzv.org.rs
Ključne reči: ishrana; radnoaktivno stanovništvo; nepravilna ishranjenost
Sažetak
Ciljevi ovog istraživanja su bili da se utvrdi stanje ishranjenosti i navike u ishrani kod radnoaktivnog stanovništva, i da se napravi uporedna analiza u odnosu na zanimanje. Uzorak je činilo radnoaktivno stanovništvo zdravstvene i nezdravstvene struke. Za potrebe ovog istraživanja konstruisan je anketni upitnik, na osnovu koga su dobijeni lični podaci i podaci vezani za navike u ishrani dobijeni na osnovu učestalosti unosa grupa namirnica na nedeljnom nivou. Rezultati istraživanja pokazuju da je prekomerna telesna masa i gojaznost više prisutna u grupi radnika nemedicinske struke (36,7%; 13,3%), iako razlika nije bila statistički značajna. Analizirajući navike u ishrani, utvrđeno je da samo Mali broj navika nije usaglašen u odnosu na ispitivane struke. Ipak, potvrđeno je da radnici medicinske struke u statistički manjem procentu unose beli hleb u odnosu na radnike nemedicinske struke, u statistički značajno većem procentu konzumiraju ribu na nedeljnom nivou u odnosu na nemedicinare i u značajno manjem procentu jedu slatkiše u odnosu na ispitanike nemedicinske struke. Sve druge navike, nisu bile statistički značajne. Na osnovu iznetog, nameće se zaključak da je rad u istoj ustanovi zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, doprineo i sličnim navikama vezanim za ishranu.
Reference
Abbate, C., Giorgianni, C., Munaò, F., Beninato, G., D'arrigo, G., D'arrigo, P., Brecciaroli, R. (2006) Evaluation of obesity in healthcare workers. Med Lav, 97(1): 13-19
Bauer, U.E., Briss, P.A., Goodman, R.A., Bowman, B.A. (2014) Prevention of chronic disease in the 21st century: Elimination of the leading preventable causes of premature death and disability in the USA. Lancet, 384(9937): 45-52
Chantal, S. (2008) Adult obesity and diet. InnovAiT, (5): 387-395
Garin, N., Olaya, B., Perales, J., Moneta, M.V., Miret, M., Ayuso-Mateos, J.L., Haro, J.M. (2000) Multimorbidity Patterns in a National Representative Sample of the Spanish Adult Population. PLoS One, 9(1): e84794-e84794
Hall, K.D., Heymsfield, S.B., Kemnitz, J.W., Klein, S., Schoeller, D.A., Speakman, J.R. (2012) Energy balance and its components: Implications for body weight regulation. American Journal of Clinical Nutrition, 95(4): 989-994
Hall, K.D., Sacks, G., Chandramohan, D., Chow, C.C., Wang, C.Y., Gortmaker, S.L., Swinburn, B.A. (2011) Quantification of the effect of energy imbalance on bodyweight. Lancet, 378(9793): 826-837
Health Promoting Board-Research & Strategic Planning Division (2004) Report of the National Nutrition Survey. Singapore
Kaufer-Horwitz, M., Villa, M., Pedraza, J., Domínguez-García, J., Vázquez-Velázquez, V., Méndez, J.P., García-García, E. (2015) Knowledge of appropriate foods and beverages needed for weight loss and diet of patients in an Obesity Clinic. European Journal of Clinical Nutrition, 69(1): 68-72
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije (2013) Istraživanje zdravlja stanovnika Republike Srbije - izveštaj. Beograd, 31
Mirilov, (Bjelanović) J., Kristoforović-Ilić, M. (2005) Kvalitet ishrane u porodicama gojazne školske dece. u: Kristoforović-Ilić M, Rončević N. [ur.] Školska sredina i zdravlje učenika, Ekološki pokret grada Novog Sada, 99-108
Ogden, C.L., Carroll, M.D., Kit, B.K., Flegal, K.M. (2014) Prevalence of Childhood and Adult Obesity in the United States, 2011-2012. JAMA, 311(8): 806-814
Pavlica, T., Rakić, R., Sakač, D. (2014) Anthropometric Indices of Obesity and Potential Health Risk in adult Rural Population from Bačka and Banat - the Republic of Serbia. Coll. Antropol, 38(1): 227-233
Pinar, Ç.F., Tangut, E. (2008) Attitudes of Turkish Blue Collar Workers Toward Healthy Nutrition. Pakistan Journal of Nutrition, 7(1):62-65
Skaal, L., Pengpid, S. (2011) Obesity and health problems among South African healthcare workers: Do healthcare workers take care of themselves?. South African Family Practice, 53(6): 563-567
WHO (2000) Obesity: Preventing and managing the global epidemic: Report of a WHO Consultation. WHO Technical Report Series, 894
WHO-Regional Office for the Eastern Mediterranean (2012) Promoting a healthy diet for the WHO Eastern Mediterranean region: User-friendly guide
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: naučni članak
DOI: 10.5937/HraIsh1401031Z
objavljen u SCIndeksu: 16.11.2019.