Metrika

  • citati u SCIndeksu: [5]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2011, vol. 66, br. 5, str. 865-870
Primena Codex Alimentarius HACCP sistema u vodovodnim organizacijama radi snabdevanja stanovništva bezbednom pijaćom vodom
aRazvojni centar SITS, Beograd
bGradska uprava, Zrenjanin
cMinistarstvo zdravlja RS, Beograd
dUniverzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Srbija
eEuroSolutions, Beograd
Ključne reči: HACCP sistem; DHP; DPN; DPO; bezbednost; kvalitet
Sažetak
Smernice za kvalitet pijaće vode Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučuju korišćenje efikasnih pristupa preventivnog upravljanja rizicima radi upravljanja rizicima od pojave opasnosti po bezbednost i kvalitet pijaće vode. Rad opisuje primenu HACCP sistema za razvoj planova bezbednosti pijaće vode. HACCP sistem je postao međunarodno poznat alat za upravljanje rizicima radi obezbeđenja bezbednosti hrane u lancu ishrane. Rastuća primena HACCP sistema u vodovodnim organizacijama je posledica mnogih sličnosti u preradi hrane i snabdevanju pijaćom vodom. HACCP sistem je sada obavezan u lancu ishrane u Republici Srbiji, pošto Zakon o bezbednosti hrane nalaže svim subjektima u lancu ishrane da uspostave Codex Alimentarius HACCP sistem. Prema ovom zakonu hrana jeste i voda za piće, a voda za piće jeste voda u originalnoj ambalaži i voda za javno snabdevanje stanovništva. To znači da bi shodno ovom zakonu sve vodovodne organizacije koje snabdevaju stanovništvo vodom morale da uspostave HACCP sistem. HACCP sistem u jednoj vodovodnoj organizaciji mora da se uspostavi u čitavoj organizaciji, koju sačinjavaju: zaposleni radnici, inženjerski objekti (izvorište, transport sirove vode, postrojenja za prečišćavanje vode, distribucioni sistem) i pripadajuća oprema, sa uspostavljenim odgovornostima, ovlašćenjima i odnosima. U radu će biti izloženi osnovni zahtevi koje treba da ispuni jedna vodovodna organizacija da bi uspostavila HACCP sistem, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena preduslovnim programima: dobroj higijenskoj praksi (DHP), dobroj praksi nabavke (DPN), dobroj praksi održavanja (DPO).
Reference
*** (1998-2001) Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption. Official Journal of the European Communities, L 330, 5 December 1998, OJL 111, 20.4.2001
*** (2004) Zakon o sanitarnom nadzoru. Službeni glasnik RS, br. 125
*** (2005) ISO 22000:2005 Food safety management systems: Requirements for any organization in the food chain. Geneva, 01. 09
*** (1995) Zakon o vodama. Sl.Glasnik RS, br. 101
*** (1998-1999) Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Sl. list SRJ, br. 42/98, 44/99
CAC, RCP (2003) Recommended international code of practice: General principles of food hygiene. u: Official Codex Alimentarius Standard, 1-1969, Rev. 4
Damikouka, I., Katsiri, A., Tzia, C. (2007) Application of HACCP principles in drinking water treatment. Desalination, 210(1-3): 138-145
Havelaar, A.H. (1994) Application of HACCP to drinking water supply. Food Control, 5(3): 145-152
Hellier, K. (2003) HACCP at Melbourne water: Implementation from catchments to tap, water safety. Conference Abstracts, Berlin, 28-30 April, 29-33
Jayaratne, A. (2008) Application of a risk management system to improve drinking water safety. Journal of Water and Health, 06(4): 547
Kostić, M., Pendić, Z., Grahovac, J., Kovačević, L. (2000) Planiranje kvaliteta uz pomoć HACCP metode. Kvalitet, X, br. 7-8, str. 70-72
Krstić, M., Lačnjevac, Č., Petrović, D., Bogušić, M., Obradović, R. (2011) Mikrobiološka korozija ukopanih čeličnih cevi i uklanjanje produkata korozije. u: Vodovod i kanalizacija °11, 04-07. 10., Kladovo, Zbornik radova, str. 115-122
Majstorović, V.D. (2008) Razvoj i integracija standardizovanih menadžment sistema. Tehnika - Kvalitet, standardizacija i metrologija, vol. 8, br. 2, str. 17-24
Pendić, Z.R., Polak, S., Kontić, M., i dr. (2006) Generalizacija HACCP koncepta na rizične sisteme - primena HACCP koncepta u zdravstvu. Zavod za intelektualnu svojinu, broj A-212/1, 22.05., Priručnik, autorsko delo
Powers, D.M. (2006) Risk management for IVDs. Part 2: Assessing risks to patients from incorrect test results. IVD Technology, March, 5 p
Šević, L., Polak, S., Kontić, M. (2006) Generalizacija HACCP koncepta na rizične sisteme - primena HACCP koncepta u izvršavanju medicinskih usluga osetljivih na rizik. Tehnika - Kvalitet, standardizacija i metrologija, vol. 6, br. 4, str. 1-7
World Health Organization (2011) Guidelines for Drinking-water Quality. Geneva: World Health Organization
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: pregledni članak
objavljen u SCIndeksu: 25.01.2012.

Povezani članci

Nema povezanih članaka