Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:0
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2006, vol. 52, br. 5-6, str. 37-46
Struktura potrošnje proteina u Evropi
Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd
Ključne reči: potrošnja; proteini; struktura; Evropa
Sažetak
Pravilna ishrana podrazumeva uzimanje hrane biljnog i životinjskog porekla koja sadrži osnovne hranljive sastojke, a to su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i mineralne materije od čijeg proporcionalnog unošenja u organizam zavisi zdravstveno stanje, rast i razvijanje svakog čoveka. Proteini sadrže aminokiseline neophodne za stvaranje i održavanje ćelija i ćelijskog jezgra čovekovog organizma. U strukturi dnevne potrošnje proteina postoje značajne razlike po zemljama različite ekonomske razvijenosti u Evropi. Zemlje u razvoju imaju veće učešće žitarica i mahunjača koje predstavljaju relativno jeftin izvor proteina, dok razvijene zemlje potrebe za proteinima zadovoljavaju iz skupljih proizvoda, dakle životinjskih proizvoda. Da bi ishrana bila izbalansirana potrebno je da postoji određeni odnos između proteina biljnog i životinjskog porekla. Taj odnos treba da iznosi 55%: 45% u korist proteina životinjskog porekla. U pogledu hranljive vrednosti, proteini se međusobno razlikuju. Ne postoji nijedan protein koji bi kompletno sadržao sve sastojke koji su organizmu potrebni. Ova činjenica primorava čoveka da se hrani mešovitom hranom, tj. i biljnom i životinjskom. Glavni izvori proteina životinjskog porekla su meso, riba, mleko, mlečni proizvodi i jaja, a biljnog, žita i njihovi proizvodi (brašno, hleb, testa) krompir, mahunasti plodovi itd. Osnovni cilj istraživanja ovoga rada jeste da se sagledaju osnovna obeležja strukture potrošnje proteina u Evropi, po stanovniku, za vremenski period od 1992-2002 godine posmatrano kako ukupno tako i potrošnja po zemljama različite ekonomske razvijenosti kao i na nivou Evropske Unije, Zapadne i Istočne Evrope. Ukazaće se na stanje i tendencije u strukturi potrošnje proteina u Srbiji i Crnoj Gori, kao i mesto koje naša zemlja zauzima u Evropi na osnovu dobijenih parametara. Takođe, ukazaće se na odstupanja dobijenih rezultata istraživanja u odnosu na svetsku potrošnju u istraživanom periodu. Na bazi ekstrapolisanih vrednosti trenda biće predviđena potrošnja u Evropi i Srbiji i Crnoj Gori za 2007. godinu. Ovim radom se želi dati teoretski i praktičan doprinos, kako bi odgovorni za problematiku ishrane imali smernice za preduzimanje adekvatnih mera za unapređenje ishrane potrošača u Evropi, kao i u Srbiji i Crnoj Gori.
Reference
Anderson, H., Tecimer, S. (2004) Protein source, quantity, and time of consumption determine the effect of proteins on short-term food intake in Young men. u: Human nutrition and metabolism
Basiotis, P., Lino, M. (2000) Nutrition. Washington: USDA Center for Nutrition Policy and Promotion
Bianchi, P. (1970) Protein metabolism and biological function. New Jersey: Rutgers Brunswick
Bircer, M. (1973) Eating your way to health. Baltimore: Penguin Books
Brock, J. (1975) Human nutrition and dietetics. New York
Čobanović, K.J., Milić, D. (1996) Obeležja zemljišnih površina društvene poljoprivrede Srbije. Agroekonomika, broj 24-25
Grant, D., Džojs, Dž. (2001) Pravilnom ishranom do zdravlja. Beograd
Guoyao, W., Meininger, C. (2004) Maternal nutrition and fetal development: Recent advances in nutritional sciences
Paul, A. (1978) The composition of foods. London
Peters, E.G. (1980) Sve o ishrani. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod / BIGZ, 1. knjiga
Peters, E.G. (1980) Sve o ishrani. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod / BIGZ, 2. knjiga
Stojković, M. (1994) Statistika u poljoprivredi. Beli Manastir
Vlahović, B. (1999) Potrošnja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u SR Jugoslaviji. Novi Sad: Budućnost
Zarai, R. (1997) Moja prirodna medicina. Beograd
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: pregledni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.

Povezani članci

Letop nauč rad Polj fak (2006)
Obeležja potrošnje pilećeg mesa u evropskim zemljama
Vlahović Branislav, i dr.

Ekonomika poljoprivrede (2005)
Promene potrošnje voća u Srbiji i Crnoj Gori
Vlahović Branislav, i dr.

Ekonomika poljoprivrede (2006)
Prognoza potrošnje voća za 2007. godinu
Štrbac Maja, i dr.

prikaži sve [10]