Metrika

  • citati u SCIndeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2003, vol. 57, br. 3-4, str. 101-112
Savremeni aspekti u normiranju potreba u proteinima za krave muzare
Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
Ključne reči: krava; protein; metabolizam
Sažetak
Cilj podmirenja potreba u proteinima kod krava je da se obezbede dovoljne količine razgradivih proteina, koji se u buragu optimalno iskorišćavaju, odnosno da obezbedi željenu produktivnost sa najmanjom količinom sirovih proteina u obroku. Novi koncept, prikazan u ovome radu, koji izražava protein kao metabolički, omogućuje bolje balansiranje obroka za muzne krave nego što je to ranije bio slučaj. Nutritivna vrednost metaboličkog proteina kod mlečnih krava zavisi od sastava esencijalnih amino-kiselina i njihovog doprinosa ukupnim esencijalnim amino-kiselinama. Unapređenje efikasnosti iskorišćavanja proteina i azota, zajedno sa težnjom ka optimalnoj produktivnosti, stvar je od praktičnog značaja. Razlog za ovo je smanjenje troškova ishrane po kilogramu mleka ili proizvedenog proteina mleka, potreba za efikasnijom proizvodnjom i većim prinosom proteina mleka, kao i stvaranje prostora u obroku ostalim hranljivim materijama da ispolje svoj uticaj na povećanje proizvodnje.
Reference
Adamović, M., Sretenović, L., Milošević, M., Stojićević, Lj., Zeremski, D. (1993) Savremeni principi ishrane visoko-proizvodnih krava. Veterinarski glasnik, 47 (4-5), 227-236
Bell, A.W., Slepetis, R., Ehrhardt, R.A. (1995) Growth and accretion of energy and protein in the gravid uterus during late pregnancy in Holstein cows. J Dairy Sci, 78(9): 1954-61
Boekholt, H.A. (1976) Nitrogen metabolism of lactating cow and the role of gluconeogenesis from amino acids. Meded. Landbouwhogesch. Wageningen, 76, 10
Conrad, H.R., Hibbs, J.W., Pratt, A.D. (1960) Nitrogen metabolism in dairy cattle: Efficiency of nitrogen utilization by lactating cows fed various forages. Ohio Agric. Exp. Stn. Res. Bull. Ohio, br. 861
Grubić, G.A. (1991) Uticaj razgradivosti proteina obroka na proizvodne performanse i neke fiziološke konstante u mladih goveda. Zbornik radova Poljoprivrednog fakulteta, Beograd, 598, str. 9-25
Grubić, G.A., Zeremski, D., Pavličević, A., Adamović, M., Negovanović, D. (1992) Uticaj razgradivosti proteina hrane na efikasnost korišćenja uree u obrocima za preživare. u: V simpozijum: Tehnologija stočne hrane, 9, Divčibare, Zbornik radova
Grubić, G.A., Adamović, M., Sretenović, L., Stoićević, Lj., Jovanović, R. (1994) Savremeni aspekti normiranja proteina u ishrani visokomlečnih krava. u: Zbornik radova VIII savetovanja agronoma i tehnologa, Smederevo: INI Agroekonomik
Grubić, G.A., Adamović, M., Sretenović, L., Stoićević, Lj., Jovanović, R. (1996) Obezbeđenje amino-kiselina u ishrani goveda. Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2, 1, 59
Grubić, G.A., Koljajić, V., Pavličević, A., Đorđević, N. (1998) Uticaj udela razgradivih i nerazgradivih proteina u obrocima na proizvodne rezultate krava. u: VI savetovanje o primeni premiksa u stočnoj hrani, 5, Vrnjačka Banja, Zbornik radova, str. 23-30
Grubić, G.A., Adamović, M. (2003) Ishrana visokoproizvodnih krava. Beograd: Institut PKB Agroekonomik
Holter, J.A., Reid, J.T. Relationships between the concentrations of crude protein and apparently digestible protein in forages. J Anim Sci, 18, 1339-1349
Jovanović, R., Sretenović, L., Adamović, M., Stoićević, Lj., Pavličević, A., Grubić, G. (1997) Uticaj količine nerazgradivog proteina u obroku na proizvodne i reproduktivne performanse visoko-produktivnih krava. XI. savetovanje agronoma i tehnologa. Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, vol. 3, br. 1, str. 349-358
Mason, V.C. (1979) The quantitative importance of bacterial residues in the non-dietary faecal nitrogen of sheep. I. Methodology studies. Z Tierphysiol Tierernahr Futtermittelkd, 41(3): 131-9
Mason, V.G., Kessank, P., Onontwu, J.C., Narang, M.P. (1981) Z. Tierphysiol., Tierernahrg, Futtermittelkunde, 45, str. 174-184
Mason, V.G., White, F. (1971) The digestion of bacterial mucopeptide constituents in sheep. 1. The metabolism of 2, 6- diaminopimelic acid. J Agric. Sci, 77, 91-98
National Research Council (1985) Ruminant nitrogen usage. Washington, DC: National Academy Press
National Research Council (1986) Nutrient requirements of diary cattle. Washington, DC: National Academy Press
National Research Council (1994) Nutrient requirements of poultry. Washington, DC: National Academy Press
National Research Council (1998) Nutrient requirements of swine. Washington, DC: National Academy Press
National Research Council (1989) Nutrient requirements of domestic animals: Nutrient requirements of dairy cattle. Washington, DC: National Academy Press, 6th rev. ed
National Research Council (2001) Nutrient requirements of domestic animals: Nutrient requirements of dairy cattle. Washington, DC: National Academy Press, 7th rev. ed
Sretenović, L., Adamović, M., Jovanović, R., Stoićević, Lj., Grubić, G., Svilar, N. (1994) Razgradivost proteina kao parametar kvaliteta stočnih hraniva. u: Savetovanje agronoma, veterinara i tehnologa Jugoslavije: Kvalitet stočne hrane u svetlu novih propisa. 7-9. 12., Beograd: Savezni zavod za standardizaciju, 74-80
Swanson, E.W. (1977) Factors for computing requrements of protein for maintenanceof cattle. J Dairy Sci, 60, 1583- 1593
Swanson, E.W. (1982) Estimation of metabolic protein requirements to cover unaviodable losses of endogenous nitrogen in maintenance of cattle. u: Owens F.N. [ur.] Protein Requirement for Cattle: Symposium, Stillwater: Oklahoma State University, str. 183-197
Waldo, D.R., Glenn, B.P. (1984) Comparison of new protein systems for lactating dairy cows. J Dairy Sci, 67, 1115-1133
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: neklasifikovan
DOI: 10.2298/VETGL0304101G
objavljen u SCIndeksu: 29.11.2016.

Povezani članci