Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:1
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2013, vol. 67, br. 3-4, str. 163-173
Ispitivanje osetljivosti modifikovane mikrobiološke metode star protokol za detekciju beta-laktamskih antibiotika u sirovom kravljem mleku
Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
Projekat:
Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (MPNTR - 46009)

Ključne reči: mleko; antibiotici; rezidue; mikrobiološke metode; STAR protokol
Sažetak
Preko namirnica životinjskog porekla ostaci antibiotika iz tkiva životinja mogu dospeti u ljudski organizam, gde mogu izazvati alergijske reakcije ili omogućiti razvoj rezistentnih bakterijskih sojeva. Da bi se sa sigurnošću utvrdio sadržaj ostataka antibiotika u tkivima životinja, potrebno je koristiti odgovarajuće, pouzdane i dovoljno osetljive metode. Mikrobiološke metode za detekciju ostataka antibiotika u primarnim proizvodima životinjskog porekla zasnivaju se na osetljivosti specifičnih bakterijskih sojeva prema određenoj grupi antibiotika. Pravilnikom o količinama pesticida, metala i metaloida i drugih otrovnih supstanci, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstanci koje se mogu nalaziti u namirnicama ('Sl. list SRJ', br. 5/92, 11/92 - ispr. i 32/02), propisano je da se mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe i med mogu stavljati u promet ako ne sadrže antibiotike u količinama koje se mogu dokazati referentnim metodama. Metoda predstavlja modifikovani STAR protokol (trijažni test za detekciju antibiotika), propisan od strane CRL (Community Reference Laboratory - Referentna laboratorija Zajednice) Fužet, Francuska, gde je i obavljena inicijalna validacija metode. U skladu sa zahtevima Regulative Komisije EC br. 657/2002, ispitana je osetljivost modifikovane metode STAR protokol za beta-laktamsku grupu antibiotika, odnosno obavljena je skraćena validacija metode čija je inicijalna validacija obavljena u CRL. U seriji ogleda korišćeno je 20 'blanko' uzoraka sirovog mleka krava, životinja koje nisu bile tretirane antibioticima. Do početka eksperimenta uzorci su čuvani u zamrzivaču, na -20ºC. Uzorci sirovog mleka obogaćeni su radnim rastvorima sedam antibiotika iz beta-laktamske grupe, tako da se dobiju koncentracije na nivou 0.5; 1 i 1.5 MRL (Maximum Residue Limit) za svaki antibiotik (Regulative Komisije EC br. 37/2010). Za detekciju beta-laktamskih anibiotika korišćen je test agar po Kundratu sa inokulisanim sojem G. stearothermophilus ATCC 10149. Po 30 μl radnog rastvora, u visini koncentracija koje odgovaraju 0,5; 1 i 1,5 MRL za svaki antibiotik, naneto je na po dva papirna diska, koja su postavljena na površinu inokulisane hranljive podloge. Petri ploče sa Kundrat agarom, prethodno inokulisanim sa G. stearothermophilus, na koje su naneti uzorci, inkubirane su 12-15h na 55oC. Dobijena širina zone inhibicije rasta mikroorganizama, koja treba da iznosi najmanje 2,0 mm, mereno od ivice diska sa uzorkom, pokazala je da je moguća detekcija svih 7 ispitanih antibiotika iz beta-laktamske grupe, na nivou ispod MRL, čime je potvrđeno da je korišćenjem metode 'Pet ploča' - STAR protokol moguće da se ispune zahtevi Regulative Komisije EC br. 37/2010.
Reference
*** (1992/2002) Pravilnik o količinama pesticida, metala i metaloida i drugih otrovnih supstancija, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u namirnicama. Sl. list SRJ, br. 5/92, 11/92 - ispr. i 32/2002
*** (2002) Commission Decision: Council Directive 96/23/EC concerning the performance of analytical methods and the interpretation of results. (notified under document number C (2002) 3044) (Text withEEA relevance) (2002/657/EC)
*** (2010) Commission Regulation 37/2010 of 22 December 2009 on pharmacologically active substances and their classification regarding maximum residue limits in foodstuffs of animal origin. Official Journal of the European Communities, Commission Regulation 37, L15, 1
*** CRL Fougeres. European Union Reference Laboratory for Antimicrobial and Dye Residues in Food
Alanis, A.J. (2005) Resistance to antibiotics: are we in the post-antibiotic era?. Archives of medical research, 36(6): 697-705
Althaus, R.L., Molina, P., Molina, A., Torres, A., Fernandez, N. (2002) Detection limits of antimicrobial agents in ewe milk by Delvotest® test. Ilchwissenschaft, 57: 660-664
Ašanin, R., Žutić, M., Ašanin, J., Mišić, D., Žutić, J., Jakić-Dimić, D., Milić, N., Nišavić, J. (2009) Ispitivanje prisustva novih oblika rezistencije na neke antibiotike kod sojeva E. coli izolovanih od prasadi. Veterinarski glasnik, vol. 63, br. 5-6, str. 311-320
Aureli, P., Ferrini, A.M., Mannoni, V. (1996) Presumptive identification of sulphonamide and antibiotic residues in milk by microbial inhibitor tests. Food Control, 7(3): 165-168
Bagcigil, F.A., Moodley, A., Baptiste, K.E., Jensen, V.F., Guardabassi, L. (2007) Occurrence, species distribution, antimicrobial resistance and clonality of methicillin- and erythromycin-resistant staphylococci in the nasal cavity of domestic animals. Veterinary microbiology, 121(3-4): 307-15
Bogialli, S., Capitolino, V., Curini, R., di Corcia, A., Nazzari, M., Sergi, M. (2004) Simple and Rapid Liquid Chromatography−Tandem Mass Spectrometry Confirmatory Assay for Determining Amoxicillin and Ampicillin in Bovine Tissues and Milk. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(11): 3286-3291
Čupić, V.N., Dobrić, S., Trailović, D.R., Pejčić, Z.S. (2004) Savremeni pravci razvoja i upotrebe anti-mikrobnih lekova u veterinarskoj medicini. Veterinarski glasnik, vol. 58, br. 5-6, str. 577-594
Fetsch, A., Kraushaar, B., Krause, G., Guerra-Román, B., Alt, K., Hammerl, J., Käsbohrer, A., Braeunig, J., Appel, B., Tenhagen, B. (2011) Meticilin-rezistentni sojevi Staphylococcus aureus, od farme do trpeze - uticaj na bezbednost hrane. Tehnologija mesa, vol. 52, br. 1, str. 60-65
Gaggìa, F., Mattarelli, P., Biavati, B. (2010) Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. International Journal of Food Microbiology, 141: S15-S28
Gaudin, V., Maris, P., i dr. (2004) Validation of a microbiological method: The STAR protocol, a five-plate test, for the screening of antibiotic residues in milk. Food Additives and Contaminants, 21, 5, str. 422-433
Molina, M.P., Althaus, R.L., Balasch, S., Torres, A., Perls, C., Fernandez, N. (2003) Evaluation of screening test for detection of antimicrobial residues in ewe milk. Journal of dairy science, 86(6): 1947-52
Montero, A., Althaus, R.L., Molina, A., Berruga, I., Molina, M.P. (2005) Detection of antimicrobial agents by a specific microbiological method (Eclipse100®) for ewe milk. Small Ruminant Research, 57(2-3): 229-237
Petrovic, J.M., Katic, V.R., Bugarski, D.D. (2008) Comparative Examination of the Analysis of beta-Lactam Antibiotic Residues in Milk by Enzyme, Receptor-Enzyme, and Inhibition Procedures. Food Analytical Methods, vol. 1, br. 2, str. 119-125
Phillips, I. (2007) Withdrawal of growth-promoting antibiotics in Europe and its effects in relation to human health. International Journal of Antimicrobial Agents, 30(2): 101-107
Rashid, M., Weintraub, A., Carl, E.N. (in Press) Effect of new antimicrobial agents on the ecological balance of human microflora. Anaerobe, doi:10.1016/j.anaerobe.2011.11.005
Sierra, D., Sánchez, A., Contreras, A., Luengo, C., Corrales, J.C., Morales, C.T., de la Fe, C., Guirao, I., Gonzalo, C. (2009) Detection limits of four antimicrobial residue screening tests for beta-lactams in goat's milk. Journal of dairy science, 92(8): 3585-91
Spirić, A., Radičević, T., Đorđević, V., Stefanović, S. (2005) Analitičke metode u funkciji kontrole bezbednosti hrane. Tehnologija mesa, vol. 46, br. 1-2, str. 80-86
Velebit, B., Lilić, S., Borović, B. (2010) Ispitivanje rezistentnosti bakterija Salmonella spp. izolovanih sa trupova goveda prema antimikrobnim supstancama. Tehnologija mesa, vol. 51, br. 2, str. 154-158
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: originalan članak
DOI: 10.2298/VETGL1304163B
objavljen u SCIndeksu: 29.11.2016.