Metrika

  • citati u SCIndeksu: [15]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:6
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2003, vol. 29, br. 4, str. 179-184
Nova tehnologija pripreme i sušenja kajsije
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Projekat:
Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN.4.3.0.0409.B: Proizvodnja sušene kajsije

Sažetak
Način ili postupak pripreme voća i povrća za konvektivno sušenje bitno utiče na njihove hemijske i fizičke osobine. Shodno tome i njihovo ponašanje, to jest način otpuštanja vlage se razlikuje tokom sušenja. Najčešće primenjivani potupci pripreme su sumporisanje i acidifikacija. U ovom radu će se prezentovati rezultati konvektivnog sušenja polutki kajsije, ali pri vrlo specifičnoj pripremi, osmotskoj dehidraciji. Suština procesa osmoze je potapanje voća ili povrća u neki rastvor. Tada se dešavaju istovremeni transporti molekula vode i rastvorene materije u dva smera. Teoretske analize transporta masa su kompleksne i za sada još uvek u ograničenom broju. Poznato je da će se rastvorena materija - rastvorak, uvek kretati u smeru njene niže koncentracije. Ovo prodiranje rastvorka u uzorak je u najvećem broju slučajeva propraćeno suprotno-smernim kretanjem rastvorka. Kada se značajna masa vlage odstrani iz proizvoda uz ograničenu migraciju rastvora, dešava se osmotska dehidracija.
Reference
Babić, L., Babić, M., Karadžić, B., Stanivuković, B. (2002) Sušenje kajsija. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 6, br. 1-2, str. 1-4
Martinez-Monzo, J., Martinez-Navarrete, N., Chiralt, A., Fito, P. (1998) Osmotic dehydration of apple as affected by vacuum impregnation with HM pectin. u: Proceedings of the 11th International Drying Symposium (IDS'98), Thessalonica, Greece, Volume A, str. 836-843
Mavroudis, N., Wadso, L., Sjoholm, I. (1998) Shrinkage, microscopic studies and kinetics of apple fruit tissue during osmotic dehydration. u: Int. Drying Symposium IDS98 (11th), Proceedings, Thessaloniki, Greece, Volume A, str. 844-851
Raoult-Wack, A., Guilbert, S., le Maguer, M., Rios, G. (1991) Simultaneous water and solute transport in shrinking media: Part 1, Application to dewatering and impregnation soaking process analysis, osmotic dehydration. Drying Technology, vol. 9, br. 3, str. 589-612
Reppa, A., Mandala, J., Kostaropoulos, E., Saravacos, D. (1998) Influence of solution temperature and concentration on the combined osmotic and air drying. u: Proceedings of the 11th International Drying Symposium (IDS'98), Volume A, Thessaloniki, Greece, Volume A, str. 860-867
Stefanović, M., Urošević, M. (1995) Practical application on osmotic drying of agricultural products. Agronomska saznanja, Novi Sad, vol. 51, br. 1, str. 2-7
Taylor, S. (1995) Drying foods in costal Florida. Gainesville, FL: University of Florida - Institute of Food and Agricultural Sciences
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.

Povezani članci

Savr poljopriv tehnika (2004)
Uticajni faktori na promenu vlažnosti polutki kajsija pri osmotkom sušenju
Babić Ljiljana, i dr.

Čas proc tehn energ polj (2003)
Kombinovano osmotsko i konvektivno sušenje kajsije
Babić Ljiljana, i dr.

Čas proc tehn energ polj (2004)
Osmotsko sušenje kajsije u zavisnosti od temperature i koncentracije rastvora
Babić Ljiljana, i dr.

prikaži sve [15]