Metrika

  • citati u SCIndeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
NS sorte i hibridi povrća
Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Ključne reči: sorte i hibridi povrća; proizvodni regioni
Sažetak
Povećanje prinosa i kvaliteta plodova povrća u najvećoj meri zavisi od sortimenta koji se gaji, agroekoloških uslova u proizvodnom regionu i primenjenog nivoa tehnologije proizvodnje. U zadnjih pedeset godina najveći doprinos u povećanju prinosa povrća dale su nove sorte i hibridi. Kako sa aspekta većeg potencijala za rodnost, tako i poboljšanom otpornošću na ekonomski značajne bolesti i štetočine.U radu su prikazane sorte i hibridi povrća Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koje su adaptibilne za proizvodnju u našoj zemlji. Takođe, dat je prikaz proizvodnih rešenja, koje bi trebalo primeniti u cilju postizanja značajnijeg povećanja ukupne povrtarske proizvodnje.
Reference
Gvozdenović, Đ., Vasić, M., Bugarski, D., Gvozdanović-Varga, J., Takač, A., Jovićević, D., Červenski, J. (2002) Sorte povrća za celu godinu. u: Seminar agronoma (36), Zlatibor, str. 59-70
Gvozdenović, Đ., Jovićević, D., Takač, A., Vasić, M., Bugarski, D., Gvozdanović-Varga, J., Červenski, J. (2003) Seme povrća 2004/2005. Novi Sad: Naučni insititut za ratarstvo i povrtarstvo
Lazić, B., Đurovka, M., Marković, V., Ilin, Ž. (1998) Povrtarstvo. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: stručni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.