Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:3

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2006, vol. 42, br. 2, str. 333-344
Bolesti paprike i paradajza
Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Ključne reči: paprika; paradajz; bolesti
Sažetak
Veliki je broj prouzrokovača biljnih bolesti, koje smanjuju prinos ili njegov kvalitet i dovode do velikih gubitaka u proizvodnji paprike i paradajza. Najznačajniji prouzrokovači bolesti su gljive, bakterije i virusi. Posebno mesto zauzimaju parazitne gljive i s mikozama se najčešće susrećemo u praksi. Povrtarska proizvodnja ima svoje specifičnosti kako u načinu gajenja (zaštićeni prostor i otvoreno polje), tako i korišćenja. Finalni proizvod paprike i paradajza sklon je brzom kvarenju, s toga se mora na vreme koristiti, u svežem ili prerađenom stanju.
Reference
Aleksić, Ž., Aleksić, D., Šutić, D. (1989) Bolesti povrća i njihovo suzbijanje. Beograd: Nolit
Arsenijević, M. (1975) Bakterioze biljaka. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Grupa autora (1983) Priručnik izveštajne i prognozne službe zaštite poljoprivrednih kultura. Beograd: Savez društva za zaštitu bilja Jugoslavije
Josifović, M. (1964) Poljoprivredna fitopatologija. Beograd: Naučna knjiga
Jovićević, B., Milošević, M.B. (1990) Bolesti semena. Novi Sad: Dnevnik
Šutić, D. (1983) Viroze biljaka. Beograd: Nolit
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: stručni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.