Metrika

  • citati u SCIndeksu: [11]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:5
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2007, vol. 44, br. 1, str. 401-406
Uticaj faze razvića na sadržaj makro i mikroelemenata u lucerki i crvenoj detelini
aInstitut za krmno bilje, Kruševac
bHenkel Merima, Kruševac
Sažetak
Ispitivana je količina makro i mikroelemenata u lucerki (Medicago sativa L) cv K-22 i crvenoj detelini (Trifolium pratense L) cv K-17 u zavisnosti od fenofaze razvića. Uzorkovanje je obavljeno u sedmodnevnim intervalima u II i III otkosu. Sa rastom i razvitkom, količina N se smanjuje, u lucerki od 40,5 do 31,4 gkg-1SM u drugom i od 42,1 do 33,6 gkg-1SM u trećem otkosu, a u crvenoj detelini od 39,5 do 21,7 gkg-1SM u drugom i od 37,6 do 20,6 gkg-1SM u trećem otkosu. U oba otkosa, koncentracija P u lucerki se nije menjala sa starenjem, dok se koncentracije K, Ca i Mg smanjuju u obe ispitivane vrste. Najveće količine Fe, Cu i Zn su u prvoj fazi razvitka. Neki elementi nisu pokazali isti trend promene koncentracije tokom ispitivanog perioda. Promene u količini Mn ne pokazuju pravilnost u obe leguminozne vrste.
Reference
Cman, P. (1985) Chemical composition and in vitro degradability of major chemical constituents in botanical fractions of red clover harvested at different stages of maturity. J Sci Food Agric, 36, 775-780
Cman, P., Nordkvist, E. (1983) Chemical composition and in-vitro degradability of major chemical constituents of red clover harvested at different stages of maturity. J Sci Food Agric, 34, 1185-1189
Erić, P., Đukić, D., Ćupina, B. (1996) Dinamika sadržaja i distribucije N, P, K i Ca kod lucerke. u: Jugoslovenski simpozijum o krmnom bilju sa međunarodnim učešćem (VIII), 26, 205-210
Ignjatović, S., Dinić, B., Kolarski, D., Urošević, K. (1998) Chemical composition of first and second cut of lucerne (Medicago sativa L). u: Ecological Aspects of Grass land Management 17th EGF Meeting, 729-732
Ignjatović, S. (2000) Biohemijsko-genetičke i biohemijske karakteristike nove domaće sorte crvene deteline (Trifolim pratense L) K-9 i bele deteline (Trifolium repens L) K-33 i njihova nutritivna i biološka vrednost u različitim fenofazama. Beograd: Hemijski fakultet, Magistarska teza
Ignjatović, S., Vučetić, J., Lugić, Z., Dinić, B. (2001) Uticaj faze razvića na sadržaj makro i mikroelemenata u crvenoj i beloj detelini. J Sci. Agric. Research / Arh. poljopr. nauke, 62, 220, 309-316
Kastori, R.R. (1986) Fiziologija biljaka II. Značaj elemenata u životnim procesima biljaka. Novi Sad: Matica spska
Kolarski, D. (1995) Osnovi ishrane domaćih životinja. Beograd: Naučna knjiga
Lukić, D., i dr. (2000) Lucerka. Novi Sad: Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo
Mutall, W.F. (1985) Effect of N, P and s fertilizers on alfalfa grown on three soil types in northeastern Saskatchewan. II nitrogen, P and S uptake and concentration in herbage. Agronomy Journal, 77, 224-228
Smith, D., Rohweder, D.A., Jorgensen, N.A. (1974) Chemical composition of three legume and four grass herbages harvested at early flower during three years. Agronomy Journal, 66, 817-819
Spears, J.W. (1994) Minerals in forages. u: George C., Fahey Ir. [ur.] Forage Quality, Evaluation, and Utilization. Based on the national Conference on Forage Quality, Evaluation, and Utilization held at the University of Nebraska, Lincoln, on April -, 281-318
Whitehead, D.C., Jones, E.C. (1969) Nutrient elements in the herbage of white clover, red clover, lucerne and sainfoin. J Sci Food Agric, 20, 584-591
Wilman, D., Altimimi, A.K. (1984) In-vitro digestibility and chemical composition of plant parts in white clover, red clover and lucerne during primary growth. J Sci Food Agric, 35, 133-138
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 08.09.2007.

Povezani članci

Biotech Anim Husbandry (2007)
Uticaj faze razvitka na hemijski sastav lista i stabla lucerke
Marković J., i dr.

Biotech Anim Husbandry (2008)
Prinos i hranljiva vrednost krme, sorti lucerke pri različitim gustinama useva
Stanisavljević R., i dr.

Zb Inst ratar i povrt (2006)
Svojstva novopriznatih sorti i hibrida krmnih biljaka u Institutu u Novom Sadu
Mihailović Vojislav, i dr.

prikaži sve [25]