Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
Primena novog termički usavršenog izolacionog materijala (PCM) - storepet
aUniverzitet u Nišu, Građevinsko-arhitektonski fakultet
bConstruction Cluster - DUNDJER, Niš

e-adresadjoka@ni.ac.rs
Projekat:
Razvoj novih informaciono-komunikacionih tehnologija, korišćenjem naprednih matematičkih metoda, sa primenama u medicini, telekomunikacijama, energetici, zaštititi nacionalne baštine i obrazovanju (MPNTR - 44006)
Razvoj hidroinformacionog sistema za praćenje i ranu najavu suša (MPNTR - 37003)

Ključne reči: građevinski materijali; termička izolacija; akustička izolacija; lake građevinske konstrukcije; energetska efikasnost; održiva gradnja
Sažetak
Lake građevinske konstrukcije predstavljaju ekonomičnu alternative tradicionalnoj gradnji, kod koje je glavni nedostatak velika potreba energije za održavanje unutrašnjih komfornih termičkih uslova, pošto nisu u stanju da uspore brze promene spoljašnje temperature. U poređenju sa masivnijom gradnjom, procenjuje se da je za održanje termički ugodne temperature u opsegu od 18-24°C, lakim konstrukcijama potrebno između 2 i 3 puta više energije za grejanje i hlađenje. Koncept ovog istraživanja je baziran na činjenici da se unutrašnja/spoljašnja razmena temperature (koja igra značajnu ulogu u potrošnji energije kod lakih konstrukcija) može potencijalno kontrolisati pomoću novog vlaknastog izolacionog materijala koji sadrži aktivni termički kapacitet: tokom dana, kada temperature raste, vršno opterećenje može biti u znatnoj meri apsorbovano pomoću PCM (Phase Change Material) - unapređeni vlaknasti izolacioni sloj, da bi se ponovo oslobodilo u okolinu (tokom noći, kada spoljašnja temperatura opadne), bez uticaja na unutrašnji energetski balans, uz pomoć standardne termoizolacije. Ovo rešenje omogućava mnogo sporiji odziv omotača zgrade na dnevne promene temperature, omogućavajući održavanje unutrašnje temperature u komfornom opsegu i tako izbegavajući potrebu za dodatnom potrošnjom energije da bi se to postiglo. Efektivni nivoi unutrašnjeg konfora je takodje postignut pomoću osobine vlaknastih materijala kao odličnih zvučnih izolatora kao i za sprečavanje i kontrolu zvučne resonance u unutrašnjim prostorima. Istraživanje i razvoj takvog izolacionog materijala je obavljeno u okviru evropskog FP7 projekta STOREPET (FP7-SME-2011-2, Proposal 286730). Učesnik na projektu iz Jugoistočne Evrope je Građevinski Klaster 'Dundjer' iz Niša. Istraživanja i primene rezultata su okvirno dati u ovom radu.

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: neklasifikovan
DOI: 10.2298/FUACE1403221D
objavljen u SCIndeksu: 06.07.2015.

Povezani članci

Nema povezanih članaka