Metrika

  • citati u SCIndeksu: [3]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2013, vol. 19, br. 2, str. 71-77
NS Ibar and NS Ulog - nove sorte ozimog stočnog ječma
Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

e-adresamilan.mirosavljevic@nsseme.com
Projekat:
Savremeno oplemenjivanje strnih žita za sadašnje i buduće potrebe (MPNTR - 31066)

Ključne reči: stočni ječam; sorta; prinos; kvalitet
Sažetak
U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo se decenijama stvaraju nove sorte ozimog višeredog stočnog ječma, koje imaju visok prinos, dobru adaptabilnost, stabilnost i kvalitet. Kao rezultat višegodišnjeg procesa oplemenjivanja, stvorene su dve nove sorte ozimog višeredog stočnog ječma - NS Ibar i NS Ulog. Primarni cilj prilikom stvaranje ovih sorti je bila selekcija na prinos, uz zadržavanje kvaliteta i drugih agronomskih osobina najmanje na nivou sorte standarda. U dvogodišnjim multilokacijskim ogledima Komisije za priznavanje sorti utvrđeno je da su NS Ibar i NS Ulog različite, uniformne i stabilne sorte i da su u proseku za sve lokalitete i godine ispitivanja ostvarile prinos značajno veći od prinosa sorte standarda Grand. Nove sorte ozimog višeredog stočnog ječma odlikuju se visokim genetičkim potencijalom za prinos koji iznosi preko 10 t ha-1. NS Ibar i NS Ulog su imale kraću stabljiku, dok je otpornost prema poleganju bila na nivou sorte standard.
Reference
Bowland, J.P. (1974) Comparison of several wheat cultivars and a barley cultivar in diets for young pigs. Canadian Journal of Animal Science, 54(4): 629-638
Kang, M.S. (2004) Breeding: Genotype-by-environment interaction. u: Encyclopedia of Plant and Crop Science, New York: Marcel Decker, p. 218-221
Li, Y.C., Ledoux, D.R., Veum, T.L., Raboy, V., Zyla, K., Wikiera, A. (2001) Bioavailability of Phosphorus in Low Phytic Acid Barley1. Journal of Applied Poultry Research, 10(1): 86-91
Pržulj, N., Momčilović, V. (2002) NS barley varieties for the agroecological conditions of Southeastern Europe. Proceedings of the Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad, br. 36, str. 271-282
Pržulj, N., Momčilović, V. (2003) Genetika i oplemenjivanje osobina koje određuju kvalitet stočnog ječma. Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, br. 38, str. 131-144
Pržulj, N.M., Momčilović, V. (1995) Oplemenjivanje pivskog ječma. Pivarstvo, vol. 28, br. 3-4, str. 161-163
Smith, B.D. (1998) The Emergence of Agriculture. New York: Scientific American Library
Torp, J., Doll, H., Haahr, V. (1981) Genotype and environmental influence upon the nutritional composition of barley grain. Euphytica, 30, 319-728
Ullrich, S.E. (2010) Significance, Adaptation, Production, and Trade of Barley. u: S.E. Ullrich [ur.] Barley production, improvement, and uses, Ames, IA, USA: John Wiley & Sons Inc, str. 3-13
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 25.02.2014.

Povezani članci

Selekcija i semenarstvo (2013)
NS Zitos - nova sorta ozimog dvoredog ječma
Pržulj Novo, i dr.

Selekcija i semenarstvo (2016)
NS Kosmaj i NS Maestral - nove kvalitetne sorte novosadskog stočnog ječma
Mirosavljević Milan, i dr.

Letop nauč rad Polj fak (2014)
Uticaj različitih doza azota u prihranjivanju i gustine setve na prinos ozimog ječma
Aćin Vladimir, i dr.

prikaži sve [22]