Metrika

  • citati u SCIndeksu: [3]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2014, vol. 42, br. 4, str. 257-272
Hibridna forma divljeg suncokreta - Helianthus annuus L.
Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Srbija

e-adresasava@agrif.bg.ac.rs
Projekat:
Razvoj integrisanih sistema upravljanja štetnim organizmima u biljnoj proizvodnji sa ciljem prevazilaženja rezistentnosti i unapređenja kvaliteta i bezbednosti hrane (MPNTR - 46008)
AREA - Advancing research in agricultural and food sciences at Faculty of Agriculture, University of Belgrade (EU-FP7 - 316004)

Ključne reči: hibridna forma divljeg suncokreta; populaciona varijabilnost; morfološke karakteristike
Sažetak
Hibridna forma divljeg suncokreta Helianthus annuus L. je veoma srodna gajenom suncokretu, od kojeg se razlikuje po jakom grananju, visini biljaka, prisutnosti pigmenta antocijana u različitim organima, mnogobrojnim glavicama, relativno malim ahenijama koje se oslobađaju tokom zrenja, dormantnosti i lomljivosti semena itd. Gajeni i divlji suncokret su reproduktivno kompatibilni i istraživanja su pokazala da se mogu lako ukrštati kada rastu u blizini. Na našim prostorima, hibridne frome divljeg suncokreta su u invaziji i najveće populacije su zastupljene na području Banata, Bačke, Srema i u okolini Beograda. Između populacija ovih formi divljeg suncokreta jako je izražena varijabilnost. Ove korovske biljke sa neobradivih površina i rubova parcela često prodiru u okopavinske useve (kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa) i dovode do značajnih gubitaka u prinosu. Uvođenjem u proizvodnju hibrida suncokreta tolerantnih na herbicide ALS inhibitore stvara se potencijalni rizik od protoka gena sa hibrida u hibridne forme divljeg suncokreta i dobijanja rezistentnih korovskih populacija.

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: neklasifikovan
objavljen u SCIndeksu: 22.05.2015.

Povezani članci

Nema povezanih članaka