Metrika

  • citati u SCIndeksu: [2]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:7
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:4

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2008, vol. 45, br. 2, str. 233-240
Zagađenje zemljišta vinograda bakrom kao posledica primene fungicida na bazi bakra
aNaučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
bUniverzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Ključne reči: bakar; bakarni fungicidi; zemljište; vinogradi
Sažetak
U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja sadržaja bakra u zemljištima vinograda individualnih proizvođača sa 16 relativno malih parcela u Vojvodini kao i sadržaj bakra u zemljištu vinograda Oglednog dobra u Sremskim Karlovcima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, gde je posmatrano devet parcela u odnosu na tri kontrole. Rezultati istraživanja ukazuju na povišen sadržaj bakra i tendenciju zagađenja zemljišta vinograda ovim elementom, te je neophodno sprovesti racionalizaciju primene fungicida na bazi bakra. Od 16 posmatranih parcela individualnih proizvođača, 9 parcela je opterećeno povišenim sadržajem bakra a istovremeno i visokim do toksičnim sadržajem lakopristupačnog kalijuma i fosfora. Maksimalna izmerena vrednost za sadržaj bakra u ovom delu istraživanja iznosi 214,20 mg/kg, što je vrednost duplo veća od dozvoljene. Na Oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, sadržaj bakra u zemljištu pod vinogradom je viši u odnosu na kontrolu i pravilno se smanjuje po dubini profila, što ukazuje na antropogeno poreklo ovog elementa. Od 78 ispitivanih uzoraka, samo tri uzorka po sadržaju bakra premašuju MDK od 100 mg/kg, ali svi uzorci iz površinskog sloja 0-15cm imaju sadržaj bakra preko kritične vrednosti od 60 mg/kg, što pokazuje da je zemljište na ovim površinama potencijalno ugroženo i da treba racionalno primenjivati fungicide na bazi bakra uz monitoring zemljišta.
Reference
*** (1994) Pravilnik o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u zemljištu i vodi za navodnjavanje i metodama njihovog ispitivanja. Službeni glasnik Republike Srbije, br. 23
Araya, M., Pizzaro, F., Olivares, M., Arredondo, M., Gonzales, M., Mendez, M. (2006) Understanding copper homeostasis in humans and copper effects on health. Biological Research, 39, str. 183-187
Besnard, E., Chenu, C., Robert, M. (2001) Influence of organic amendments on copper distribution among particle-size and density fractions in Champagne vineyard soils. Environ. Pollut, vol. 112, str. 329-337
Bogdanović, M., Velkonja, N., Racz, Z. (1966) Priručnik za ispitivanje zemljišta. Beograd: Jugoslovensko društvo za proučavanje zemljišta, Knjiga I - Hemijske metode ispitivanja zemljišta
Chaignon, V., Sanchez-Neira, I., Herrmann, P., Jaillard, B., Hinsinger, P. (2003) Copper bioavailability and extractability as related to chemical properties of contaminated soils from a vine-growing area. Environ Pollut, 123(2): 229-38
Dixon, B. (2004) Pushing Bordeaux mixture. Lancet Infect Dis, 4(9): 594
Flores-Veles, L.M., Ducarior, J., Jaunet, A.M., Robert, M. (1996) Study of the distribution of copper in an acid sandy vineyard soil by three different methods. European Journal of Soil Science, 47-4, str. 523-532
Garcia-Esparza, M.A., Capri, E., Pirzadeh, P., Trevisan, M. (2006) Copper content of grape and wine from Italian farms. Food Additives and Contaminants, 23-3, str. 274-280
Kabata-Pendias, A.H., Pendias, H. (2001) Trace elements in soils and plants. Boca Raton, FL, itd: CRC Press, 3rd ed
Magalhaes, M.J., Sequeira, E.M., Lucas, M.D. (1985) Copper and zinc in vineyards of Central Portugal. Water Air and Soil Pollution, 26(1): 1
Merrington, G., Rogers, S.L., van Zwieten, L. (2002) The potential impact of long-term copper fungicide usage on soil microbial biomass and microbial activity in an avocado orchard. Australian Journal of Soil Research, 40-5,749-759
Mirlean, N., Roisenberg, A., Chies, J.O. (2005) Copper-based fungicide contamination and metal distribution in Brazilian grape products. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, 75(5): 968
Mirlean, N., Roisenberg, A., Chies, J.O. (2007) Metal contamination of vineyard soils in wet subtropics (Southern Brazil). Environmental Pollution, 149(1): 10
Novoa-Mundoz, J.C., Queijeiro, J.M., Blanco-Ward, D., Alvarez-Olleros, C., Martinez-Cortizas, A., Gracia-Rodeja, E. (2007) Total copper content and its distribution in acid vineyards soils developed from granitic rocks. Science of The Total Environment, 378(1-2): 23
Paoletti, M.G., Sommaggio, D., Favretto, M.R., Petruzeelli, G., Pezzarossa, B., Barbafieri, M. (1998) Earthworms as useful bioindicators of agroecosystem sustainability in orchards and vineyards with different inputs. Applied Soil Ecology, 10(1-2): 137
Pietrzak, U., Mcphail, D.C. (2004) Copper accumulation, distribution and fractionation in vineyard soils of Victoria, Australia. Geoderma, 122(2-4): 151
Rusjan, D., Strlič, M., Pucko, D., i dr. (2006) Vineyard soil characteristics related to content of transition metals in a sub-Mediterranean winegrowing region of Slovenia. Geoderma, 136(3-4): 930
Schramel, O., Michalke, B., Kettrup, A. (2000) Study of the copper distribution in contaminated soils of hop fields by single and sequential extraction procedures. Sci Total Environ, 263(1-3): 11-22
Wightwick, A., Mollah, M., Smith, J., Macgregor, A. (2006) Sampling considerations for surveying copper concentrations in Australian vineyard soils. Australian Journal of Soil Research, 44(7): 711
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 16.06.2008.