Metrika

  • citati u SCIndeksu: [1]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2006, vol. 30, br. 1, str. 175-183
Obeležja potrošnje pilećeg mesa u evropskim zemljama
Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Sažetak
Potrošnja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je permanentan biološki i društveni proces, koji je od fundamentalnog značaja, kako za svakog pojedinca, tako i za čovečanstvo s obzirom, da je problem ishrane u svetu još uvek prisutan. Pravilna ishrana podrazumeva konzumiranje hrane biljnog i životinjskog porekla koja sadrži osnovne hranljive sastojke, to su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i mineralne materije od čijeg proporcionalnog unošenja u organizam zavisi zdravstveno stanje, rast i razvijanje čoveka. U svetu se uočava niz nepravilnosti u ishrani stanovništva, što svakako utiče na zdravlje i radnu sposobnost ljudi. Nerazvijene i zemlje u razvoju imaju probleme kako da zadovolje nutritivne potrebe u energetskoj vrednosti stanovništva, dok visokorazvijene zemlje imaju problem u oblasti racionalne potrošnje i zdravstvene ispravnosti hrane. Osnovni cilj istraživanja ovoga rada jeste da se sagledaju osnovna obeležja potrošnje pilećeg mesa u evropskim zemljama, za vremenski period od 1999-2004 godine, po zemljama različite ekonomske razvijenosti. Takođe, ukazaće se na stanje potrošnje pilećeg mesa u Srbiji i Crnoj Gori, kao i mesto koje naša zemlja zauzima u Evropi. Ovim radom želi se dati teoretski i praktičan doprinos, kako bi odgovorni za problematiku ishrane imali smernice za preduzimanje adekvatnih mera za unapređenje proizvodnje i potrošnje pilećeg mesa u evropskim zemljama, i našoj zemlji. Raslojavanje stanovništva, nizak životni standard, pad realnog dohotka i rast troškova života uticali su na ispoljene trendove u ishrani, u nas.
Reference
Anderson, H., Tecimer, S. (2004) Protein source, quantity, and time of consumption determine the effect of proteins on short-term food intake in Young men. u: Human nutrition and metabolism
Basiotis, P., Lino, M. (2000) Nutrition. Washington: USDA Center for Nutrition Policy and Promotion
Davidson, S., Passmore, R., Brock, J.F., Truswell, A.S. (1975) Human nutrition and dietetics. Edinburgh-London-New York: Churchill Livingstone
Kozačinski, Z., Hadžiosmanović, M. (2003) Održivost svježeg pilećeg mesa. Meso, Zagreb, broj 2
Peters, E.G. (1980) Sve o ishrani. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod / BIGZ
Petrović, M. (1995) Hrana za bogove koju svi vole. Blic žena, Beograd, broj 11
Tomić, D.V., Radojević, V., Vlahović, B. (2003) Neka obeležja potrošnje stoèarskih proizvoda u zemljama balkanskog regiona. Agroekonomika, br. 32, str. 39-44
Vlahović, B. (1999) Potrošnja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u SR Jugoslaviji. Novi Sad: Budućnost
Vlahović, B. (1993) Komparativna analiza potrošnje živinskog mesa u evropskim zemljama. Agroekonomika, br. 22
Whelan, F. (2004) Diet and food. New York
 

O članku

jezik rada: srpski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 02.06.2007.

Povezani članci

Ekonomika (2006)
Struktura potrošnje proteina u Evropi
Štrbac Maja, i dr.

Ekonomika poljoprivrede (2009)
Halal tržište - perspektiva za agroprivredu Srbije
Tomić Danilo, i dr.

Hrana i ishrana (2004)
Higijensko - epidemiološke osobine vode i zdravlje
Gajić Ivanka

prikaži sve [10]