Metrika

  • citati u SCIndeksu: [11]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:3
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:3

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2010, vol. 14, br. 2, str. 81-84
Promena parametara boje dunje tokom kombinovanog sušenja
aUniverzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
bPD Smeberija, Bijeljina, Republic of Srpska, Bosnia and Hercegovina

e-adresamradojcin@polj.uns.ac.rs
Sažetak
U radu su predstavljeni eksperimentalni rezultati promene boje dunje tokom kombinovanog sušenja. Primenjeno kombinovano sušenje čine osmotsko sušenje u rastvoru saharoze i konvektivno sušenje na lesama pomoću zagrejanog vazduha. U eksperimentu je korišćena dunja sorte leskovačka. Ova sorta odlikuje se intenzivnom prijatnom aromom i zbog toga pogodna je za preradu ovom tehnologijom. Eksperiment je obavljen sa uzorcima isečenih kockica tkiva dunje 15x15x15 mm. Osmotsko sušenje obavljeno je pri sledećim kombinacijama temperature i koncentracije rastvora: 60oC i 65oBx, 40oC i 50oBx, 60oC i 50oBx i 40oC i 65oBx. Konvektivno sušenje dunje obavljeno je pri temperaturi vazduha od 60oC u laboratorijskoj sušari sa lesama. Merenje boje u ovom eksperimentu obavljeno je trifilterskim kolorimetrom Konica Minolta CR-400. Odabran je CIE L*a*b*sistem boja, baziran na trifilterskom metodu. Promena vrednosti L*koja opisuje sjajnost (brightnes) uzorka, ima sličan trend kod svih svih eksperimentalnih jedinica osim pri 60oC i 50oBx. Primetan je mali pad vrednosti L*što ukazuje na male promene sjajnosti uzoraka. Negativna vrednost a*najviše izražava zelenu boju, a pozitivna crvenu. Kod svih eksperimentalnih jedinica izmerena je negativna vrednost u granicama od -2 do - 5. Zapaža se značajan porast vrednosti b*, kod svih eksperimenata. To ukazuje na intenzivniju i 'čistiju' žutu boju. Konvektivno sušenje utiče na smanjenje vrednosti parametara L*i b*vrednosti. Vrednost parametra a*se tokom konvektivnog sušenja, kao i tokom osmotskog sušenja, nije značajnije menjala. Na osnovu ovoga može se tvrditi da osmotsko sušenje kao predtretman konvektivnom sušenju u kombinovanoj tehnologiji obezbeđuje kvalitet u pogledu očuvanja boje.
Reference
Alvarez-Fernandez, A.P., Abadiäa, J., Anunciacioän, A. (2003) Effects of Fe Deficiency Chlorosis on Yield and Fruit Quality in Peach (Prunus persica L. Batsch). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(19): 5738
Avila, I.M., Silva, C.M. (1999) Modelling kinetics of thermal degradation of color in peach puree. Journal of Food Engineering, 39(2): 161
Babić, M., Babić, L., Matić-Kekić, S., Pavkov, I., Karadžić, B. (2005) Održivi energetski model proizvodnje sušenog voća kombinovanom tehnologijom. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 9, br. 5, str. 109-111
Babić, M., Babić, L., Pavkov, I., Radojčin, M. (2008) Promene fizičkih osobina dunje (Cydonia oblonga mill.) tokom osmotskog sušenja. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, vol. 12, br. 3, str. 101-107
Babić, Š., Babić, M. (2000) Sušenje i skladištenje. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Barreiro, J.A., Milano, M., Sandoval, A.J. (1997) Kinetics of color change of double concentrated tomato paste during thermal treatment. Journal of Food Engineering, 33, 359-371
Birth, G.S., Olsen, K.L. (1964) Nondestructive detection of water core in Delicius apples. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci, 85, 74-84
Chen, P., Sun, Z. (1991) A review of non-destructive methods for quality evaluation and sorting of agricultural products. J. Agric. Eng. Res., 49(2), 85-98
Chua, K.J., Hawlader, M.N.A., Chou, S.K., Ho, J.C. (2002) On the study of time-varying temperature drying: Effect on drying kinetics and product quality. Drying Technology, 20(8), 559- 1577
Dull, G.G., Birth, G.S. (1989) Nondestructive evaluation of fruit quality: Use of near infrared spectrophotometry to measure soluble solids in intact honeydew melons. Hortscience, 24(5), 754-760
Felfoldi, J., Fekete, A., Gyori, E. (1995) Fruit color assessment by image processing. u: AGEng 96 International Conference on Agricultural Engineering, Madrid
Ibarz, A., Pagan, J., Garza, S. (1999) Kinetic models for color changes in pear puree during heating at relatively high temperatures. Journal of Food Engineering, 39(4): 415
Krokida, M.K., Maroulis, Z.B., Marinos-Kouris, D. (1998) Effect of drying method on physical properties of dehydrated products. u: International Drying Symposium (IDS 98), (XI), Halkidiki, Greece, Proceedings
Lozano, J.E., Ibarz, A. (1997) Color changes in concentrated fruit pulp during heating at high temperatures. Journal of Food Engineering, 31(3): 365
Magdić, D., Dobričević, N. (2007) Statistical evaluation of dynamic changes of Idared apples color during storage. u: International (2nd) and Croatian congress of technologists for post-harvest technology (19th), Tuheljske Toplice, Croatia, 311-316
Maskan, M. (2000) Microwave/air and microwave finish drying of banana. Journal of Food Engineering, 44(2): 71
Mayor, L., Sereno, A.M. (2004) Modeling shrinkage during convective drying of food materials. Journal of Food Engineering, 61(3): 373
Mihailović, D., Lalić, B., Arsenić, I. (2008) Praktikum iz meteorologije. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
Nattuvetty, V.R., Chen, P. (1980) Maturity sorting of green tomatoes based on light transmittance through regions of the fruit. ASAE - Amer. Soc. Agric. Eng, 23(2), 515-518
Pomeranz, Y., Meloan, C.E. (1971) Food analysis: Theory and practice. Westport Connecticut: The AVI Publishing Company Corporation
Ponting, J.D., Walters, G.G., Forrey, R.R., Jackson, R., Stanley, W.L. (1966) Osmotic dehydration of fruits. Food Technology, 20, 150-152
Rodrigues, A.C.C., Cunha, R.L., Hubinger, M.D. (2003) Rheological properties and color evaluation of papaya during osmotic dehydration processing. Journal of Food Engineering, 59(2-3): 129
Worthington, J.T., Massie, D.R., Norriss, K.H. (1976) Light transmission technique for predicting time for intact green tomatoes. ASAE-Amer. Soc. Agric. Eng, 76(1), 46-49
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: pregledni članak
objavljen u SCIndeksu: 25.05.2010.

Povezani članci