Metrika

  • citati u SCIndeksu: [4]
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:1

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2013, vol. 17, br. 4, str. 184-186
Stavovi potrošača prema porukama o bezbednosti hrane
Institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad

e-adresamilenko.kosutic@fins.uns.ac.rs
Projekat:
Novi proizvodi cerealija i pseudocerealija iz organske proizvodnje (MPNTR - 46005)

Ključne reči: potrošači; bezbednost hrane; poruke
Sažetak
Problemi u vezi sa bezbednošću hrane kao i oboljenja koja nastaju usled njene neispravnosti, nisu u geografskom, političkom ili socijalnom smislu ograničeni na pojedine regione ili zemlje, budući da se u različitom obliku i stepenu izraženosti javljaju na svim područjima i u svim zemljama širom sveta. Trebalo bi da znamo više o potrošačima i njihovom izboru obroka šta ih obmanjuje a šta ih najefikasnije vodi do izbora zdrave hrane. Potrošač mora imati pravo da raspolaže činjenicama od značaja za pravilan izbor proizvoda i zaštitu od oznaka na proizvodima koje ih dovode u zabludu. Stav potrošača je testiran na 508 ispitanika na teritoriji Novog Sada podeljenih u subuzorke u odnosu na: starosnu dob, nivo obrazovanja i pol ispitanika. Na osnovu podataka o uticaju: starosne dobi i nivoa obrazovanja na odnos potrošača prema informacijama o zdravstveno bezbednoj hrani, moguće je u najvećoj meri predvideti zahteve i modele ponašanja potrošača.
Reference
Anderson, T.W. (1984) An introduction to multivariante statistical analysis. John Wiley & Sons
Cheftel, C.J. (2005) Food and nutrition labelling in the European Union. Food Chemistry, 93(3): 531-550
Deliza, R. (2003) Consumer attitude towards information on non conventional technology. Trends in Food Science & Technology, 14(1-2): 43-49
Lähteenmäki, L. (2003) Consumers and functional foods. Cambridge: Woodhead Publication Ltd
Linneman, A.R., Linneman, G., Meerdink, M.T.G., Jongen, M.W.M.F. (1999) Consumer-oriented technology development. Trends in Food Science & Technology, (9): 409-414
Mollet, B., Rowland, I. (2002) Functional foods: at the frontier between food and pharma. Current Opinion in Biotechnology, 13(5): 483-485
Radovanović, R. (2007) Bezbednost hrane - globalni problem kao izazov za buduće aktivnosti. Kvalitet, vol. 17, br. 9-10, str. 20-32
van Trijp, H.C.M., van der Lans, I.A. (2007) Consumer perceptions of nutrition and health claims. Appetite, 48(3): 305-324
Verbeke, W., Scholderer, J., Lähteenmäki, L. (2009) Consumer appeal of nutrition and health claims in three existing product concepts. Appetite, 52(3): 684-692
Živković, J., Košutić, M., Cvetković, B., Vukelić, N., Filipčev, B. (2013) Consumers' perception of functional food in Serbia. Journal on Processing and Energy in Agriculture, vol. 17, br. 3, str. 138-140
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 10.12.2013.

Povezani članci