Metrika

  • citati u SCIndeksu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:2
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:0

Sadržaj

članak: 1 od 1  
2010, vol. 37, br. 2, str. 51-58
Poređenje mikrobiološke ispravnosti testenine i srodnih proizvoda u zavisnosti od uslova proizvodnje
aInstitut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
bUniverzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

e-adresadragana.plavsic@fins.uns.ac.rs
Ključne reči: pasta; phyllo; pasta tatters; microbiological safety
Sažetak
Testenine i srodni proizvodi na bazi žita predstavljaju namirnice koje karakteriše optimalan odnos osnovnih nutrijenata. Zbog toga zauzimaju značajno mesto u ishrani ljudi. Testenina i srodni proizvodi gotovo su svakodnevno prisutni u ishrani. Njihova proizvodnja može da se odvija u industrijskim i zanatskim uslovima. Od niza prednosti industrijskog načina proizvodnje nad zanatskim, značajno mesto zauzima veća mikrobiološka ispravnost gotovog proizvoda. Cilj rada bio je da se ispita mikrobiološka ispravnost testenina i testeninama srodnih proizvoda proizvedenih u industrijskim (potpuno automatizovanim) pogonima i zanatskim (ručnim i poluautomatskim) pogonima. Ispitano je 120 uzoraka testenine proizvedene u industrijskim uslovima i 90 uzoraka testenine proizvedene u zanatskim pogonima. Iz grupe testeninama srodnih proizvoda ispitane su kore i mlinci. Od toga 80 uzoraka je bilo proizvedeno u industrijskim uslovima, a 65 u zanatskim pogonima. Svi uzorci testenina i testeninama srodnih proizvoda, proizvedeni u industrijskim uslovima, bili su ispravni. Od 90 uzoraka testenina proizvedenih na zanatski način, 18 uzoraka nije bilo ispravno zbog prisustva koagulaza pozitivnih stafilokoka i povećanog ukupnog broja mikroorganizama. Kod nekih uzoraka kora od brašna Tip-850 i od heljdinog brašna, uočen je povećan ukupan broj mikroorganizama i ukupan broj plesni.
Reference
*** (1980) Pravilnik o metodama vršenja mikrobioloških analiza mleka i superanaliza životnih namirnica. Službeni list SFRJ, br. 25
*** (1993-2002) Pravilnik o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu. Sl. list SRJ, br. 26/93, 53/95 i 46/02
Almaši, R., Mastilović, J.S., Bodroža-Solarov, M. (2003) Uticaj gustine populacije pirinčanog žiška (sitophilus oryzae l.) i žitnog kukuljičara (rhizopertha dominica f.) Na kvalitet i peciva svojstva brašna u zavisnosti od dužine skladištenja pšenice. Žito-hleb, vol. 30, br. 6, str. 235-240
Bejarović, G. (2001) Tehnologija proizvodnje testenina. Novi Sad: Tiski cvet
Cantoni, C., Valnegri, L., Ramazzoti, P. (2005) Ricerca sullo stato igienico di mangimi semlici e completi. Tecnica Molitoria, 56 (10), 1031-1043
Čabarkapa, I., Kokić, B., Plavšić, D., Ivanov, D., Lević, J. (2009) Mikrobiološka ispravnost hrane za životinje. Biotechnology in Animal Husbandry, vol. 25, br. 5-6-2, str. 1155-1162
de Lisio, L. (2000) Assicurazione qualita dela semola e della pasta secca nei pastifici. Metodi di determinazione ed apparecchiature analitiche. Tecnica Molitoria, 51(3), 209-246
Došenović, I., Psodorov, Đ., Mastilović, J. (2001) Uticaj različitih dodatnih sirovina na mikrobiološku ispravnost finalnih proizvoda od žita i brašna. u: Međunarodni simpozijum 'Hrana u 21 veku', Subotica, zbornik radova, str. 581-585
Karakašević, B., i dr. (1977) Mikrobiologija i parazitologija. Beograd-Zagreb: Medicinska knjiga
Kormanjoš, Š., Filipović, S., Plavšić, D., Filipović, J. (2007) Uticaj ekstrudiranja na higijensku ispravnost hraniva. Žito-hleb, vol. 34, br. 5-6, str. 143-146
Plavšić, D., Čabarkapa, I., Šarić, Lj., Kokić, B., Lević, J. (2010) Microbiological safety of animal feed from region Vojvodina in 2009. u: International symposium feed technology (XIV), Novi Sad, proceedings, 374-382
Plavšić, D., Sakač, M., Čabarkapa, I., Šarić, L., Psodarov, Đ. (2007) Mikrobiološka ispravnost pšeničnog brašna. Žito-hleb, vol. 34, br. 5-6, str. 83-90
Stojanović, T., Psodorov, Đ. (2007) Savremena tehnologija žita, brašna i hleba. Prokuplje: Visoka poljoprivredno prehrambena škola
Šarić, M.D., Stojanović, T., Škrinjar, M.R., Psodorov, Đ. (2004) Plesni - uzročnici promena tehnološkog kvaliteta i higijenske ispravnosti pšenice. Žito-hleb, vol. 31, br. 1-2, str. 29-33
Škrinjar, M., Tešanović, D. (2007) Hrana u ugostiteljstvu i njeno čuvanje. Novi Sad: Prirodno-matematički fakultet - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo
Švabić-Vlahović, M., i dr. (2005) Medicinska bakteriologija. Beograd: Savremena administracija
Tešanović, D. (2010) Sanitarna zaštita i bezbednost u hotelijerstvu. Beograd: Visoka hotelijerska škola strukovnih studija
Žakula, R. (1980) Mikrobiologija hrane sa higijenom proizvodnje. Novi Sad: Tehnološki fakultet
 

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak
objavljen u SCIndeksu: 07.09.2011.

Povezani članci

Food & Feed Res (2017)
Mikopopulacije zrna i brašna pšenice, kukuruza i heljde
Plavšić Dragana V., i dr.

Žito-hleb (2007)
Mikrobiološka ispravnost pšeničnog brašna
Plavšić Dragana, i dr.

Food & Feed Res (2010)
Mikrobiološka ispravnost štrudle sa makom pakovane u izmenjenoj atmosferi
Plavšić Dragana V., i dr.

prikaži sve [19]